Dynamická olfaktometrie jako metoda pro vyhodnocení zátěže pachovými látkami vyprodukovanými v zemědělských chovech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43895703" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43895703 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamická olfaktometrie jako metoda pro vyhodnocení zátěže pachovými látkami vyprodukovanými v zemědělských chovech
Popis výsledku v původním jazyce
Intenzivní chovy hospodářských zvířat jsou stacionárním zdrojem znečištění, které představují pro životní prostředí výraznou zátěž především z pohledu emisí pachových látek a amoniaku. Správné volbě technologií, které povedou k minimalizaci nežádoucích dopadů chovu na okolní prostředí, je proto v současnosti věnována zvýšená pozornost nejen v ČR, ale v celé EU. Množství intenzivním chovem produkovaných pachových látek je závislé na mnoha faktorech, jako je použitá technologie, klimatické a mikroklimatické podmínky či technologie odpadového hospodářství, a proto není jednoduché stanovit míru pachové zátěže v dané lokalitě bez přímého měření. Dynamická olfaktometrie je jednou z referenčních metod, která umožňuje kvantifikovat míru pachové zátěže.
Název v anglickém jazyce
Dynamic olfactometry as a method for evalution of the impact of odour substances produced in agricultural breeding
Popis výsledku anglicky
Intensive livestock farming is a stationary source of pollution, which is a significant impact for the environment, particularly from the point of view of emissions of odorous substances and ammonia. The right choice of technologies to minimize the adverse impact of the breeding on the environment is therefore currently being given increased attention not only in the Czech Republic but also across the European Union. The amount of intense breeding of odor produced depends on many factors, such as technology used, climatic and microclimatic conditions or waste management technology, and therefore it is not easy to determine the level of odor load in a given location without direct measurement. Dynamic olfactometry is one of the reference methods to quantify the amount of odor load.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VIDIECKÉ STAVBY V EURÓPSKYCH REGIÓOCH IV Architektúra ? konštrukcie ? technológie ? bezpečnost ? logistika
ISBN
978-80-552-1707-9
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
92-97
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Technická fakulta
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
SPU, Technická fakulta v Nitre
Datum konání akce
21. 9. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—