Comparison of multielemental composition of Polish and Chinese mushrooms (Ganoderma spp.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896217" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896217 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-017-2864-8" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00217-017-2864-8</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-017-2864-8" target="_blank" >10.1007/s00217-017-2864-8</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of multielemental composition of Polish and Chinese mushrooms (Ganoderma spp.)
Popis výsledku v původním jazyce
This study analyzed the content of 62 elements in 10 Ganoderma species cultivated in China and Poland and wild growing in Polish forests. Thirty elements (25 micro- and 5 macro-elements) were identified in all species, whereas 32 trace elements only in a very limited number of samples. The highest contents of major elements were observed in cultivated G. pfeifferi and G. sinense originated from Poland and China, respectively. Principal component analysis (PCA) showed that among tested group of mushroom species, fruit bodies of wild growing G. resinaceum and cultivated G. pfeifferi were characterized by a higher level of all elements jointly than the other analyzed Ganoderma species.
Název v anglickém jazyce
Comparison of multielemental composition of Polish and Chinese mushrooms (Ganoderma spp.)
Popis výsledku anglicky
This study analyzed the content of 62 elements in 10 Ganoderma species cultivated in China and Poland and wild growing in Polish forests. Thirty elements (25 micro- and 5 macro-elements) were identified in all species, whereas 32 trace elements only in a very limited number of samples. The highest contents of major elements were observed in cultivated G. pfeifferi and G. sinense originated from Poland and China, respectively. Principal component analysis (PCA) showed that among tested group of mushroom species, fruit bodies of wild growing G. resinaceum and cultivated G. pfeifferi were characterized by a higher level of all elements jointly than the other analyzed Ganoderma species.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Svazek periodika
243
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
1555-1566
Kód UT WoS článku
000407927400007
EID výsledku v databázi Scopus
—