Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika mouky ze salátové řepy (Beta vulgaris var. conditiva) a její antioxidační aktivita

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897620" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897620 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12410/18:43897620 RIV/60076658:12520/18:43897620 RIV/00027022:_____/18:N0000017

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika mouky ze salátové řepy (Beta vulgaris var. conditiva) a její antioxidační aktivita

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Salátová řepa je cenná kořenová zelenina přinášející konzumentům řadu nutričně a zdravotně cenných látek. V tomto příspěvku byla porovnávána funkční charakteristika a obsah barviv lyofilizované mouky připravené z kořenů dvou odrůd (Betina, Burpeeʼs Golden) s odlišnou barvou dužniny kořene (červenou a žlutou). Bylo zjištěno, že technologické parametry (rozpustnost, vazba vody a tuku) nevykazují mezi odrůdovými vzorky mouky průkazné rozdíly. Obsah celkových betalainů, betakyanů, betaxanthinů a celkových polyfenolů byl výrazně vyšší u mouky připravené z odrůdy Betina, která má červenou barvu dužniny kořene. V souladu s vyšším obsahem uvedených látek byla u mouky z odrůdy Betina nalezena také vyšší antioxidační aktivita.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of beetroot (Beta vulgaris var. conditiva) flour and its antioxidant activity

  • Popis výsledku anglicky

    Beetroot is valuable root vegetable containing many substances with nutritive and health benefits for consumers. Functional characteristics and pigment composition of lyophilised flour samples prepared from roots of two varieties with different flesh color (red and yellow) were compared in this contribution. It was found that technological parameters (solubility, absorption of water and fat) are not significantly different within evaluated variety flour samples. Contents of total betalains, betacyanins, betaxanthins a total polyphenols were significantly higher in flour prepared from roots of variety Betina, which dispose of red color. In agreement with higher content of mentioned substances, it was found higher antioxidant activity in flour prepared from variety Betina.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    LXVI

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    397-400

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus