Charakteristika mouky ze salátové řepy (Beta vulgaris var. conditiva) a její antioxidační aktivita
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897620" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897620 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12410/18:43897620 RIV/60076658:12520/18:43897620 RIV/00027022:_____/18:N0000017
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika mouky ze salátové řepy (Beta vulgaris var. conditiva) a její antioxidační aktivita
Popis výsledku v původním jazyce
Salátová řepa je cenná kořenová zelenina přinášející konzumentům řadu nutričně a zdravotně cenných látek. V tomto příspěvku byla porovnávána funkční charakteristika a obsah barviv lyofilizované mouky připravené z kořenů dvou odrůd (Betina, Burpeeʼs Golden) s odlišnou barvou dužniny kořene (červenou a žlutou). Bylo zjištěno, že technologické parametry (rozpustnost, vazba vody a tuku) nevykazují mezi odrůdovými vzorky mouky průkazné rozdíly. Obsah celkových betalainů, betakyanů, betaxanthinů a celkových polyfenolů byl výrazně vyšší u mouky připravené z odrůdy Betina, která má červenou barvu dužniny kořene. V souladu s vyšším obsahem uvedených látek byla u mouky z odrůdy Betina nalezena také vyšší antioxidační aktivita.
Název v anglickém jazyce
Characterization of beetroot (Beta vulgaris var. conditiva) flour and its antioxidant activity
Popis výsledku anglicky
Beetroot is valuable root vegetable containing many substances with nutritive and health benefits for consumers. Functional characteristics and pigment composition of lyophilised flour samples prepared from roots of two varieties with different flesh color (red and yellow) were compared in this contribution. It was found that technological parameters (solubility, absorption of water and fat) are not significantly different within evaluated variety flour samples. Contents of total betalains, betacyanins, betaxanthins a total polyphenols were significantly higher in flour prepared from roots of variety Betina, which dispose of red color. In agreement with higher content of mentioned substances, it was found higher antioxidant activity in flour prepared from variety Betina.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
LXVI
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
397-400
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—