Influence of rosemary extract (Rosmarinus officinalis) Inolens to extend the shelf life of vacuum-packed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets stored under refrigerated conditions
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43899092" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43899092 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12520/19:43899092 RIV/00027022:_____/20:889
Výsledek na webu
<a href="https://link.springer.com/article/10.1007/s10499-019-00369-3" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007/s10499-019-00369-3</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10499-019-00369-3" target="_blank" >10.1007/s10499-019-00369-3</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of rosemary extract (Rosmarinus officinalis) Inolens to extend the shelf life of vacuum-packed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets stored under refrigerated conditions
Popis výsledku v původním jazyce
The effects of three concentrations (0.5, 1.0 and 2%) of rosemary extract Inolens 4 and control (without additive) on microbiological quality, sensory attributes, colour parameters and oxidative stability of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets during refrigerated storage after different periods (0, 3, 6, 10 and 14 days) were investigated. Microbial communities grew to between 1.93 and 2.29 colony-forming units per gramme (log CFU g(-1)), 5.10 and 5.27, 5.12 and 5.80 and 6.34 and 7.66 log CFU g(-1) after 0, 6, 8 and 10 days of storage, respectively, and fillets treated with Inolens 0.5 showed the lowest total viable counts among all analysed groups. Also, sensory analyses showed that Inolens 0.5 achieved best scores in all sensory attributes of cooked flesh. Evaluation of lipid oxidation parameters proved that treatment with Inolens 4 had a positive effect, leading to delay oxidation processes in flesh.
Název v anglickém jazyce
Influence of rosemary extract (Rosmarinus officinalis) Inolens to extend the shelf life of vacuum-packed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets stored under refrigerated conditions
Popis výsledku anglicky
The effects of three concentrations (0.5, 1.0 and 2%) of rosemary extract Inolens 4 and control (without additive) on microbiological quality, sensory attributes, colour parameters and oxidative stability of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets during refrigerated storage after different periods (0, 3, 6, 10 and 14 days) were investigated. Microbial communities grew to between 1.93 and 2.29 colony-forming units per gramme (log CFU g(-1)), 5.10 and 5.27, 5.12 and 5.80 and 6.34 and 7.66 log CFU g(-1) after 0, 6, 8 and 10 days of storage, respectively, and fillets treated with Inolens 0.5 showed the lowest total viable counts among all analysed groups. Also, sensory analyses showed that Inolens 0.5 achieved best scores in all sensory attributes of cooked flesh. Evaluation of lipid oxidation parameters proved that treatment with Inolens 4 had a positive effect, leading to delay oxidation processes in flesh.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Aquaculture International
ISSN
0967-6120
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
833-847
Kód UT WoS článku
000466854000015
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85064241973