Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of rosemary extract (Rosmarinus officinalis) Inolens to extend the shelf life of vacuum-packed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets stored under refrigerated conditions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F19%3A43899092" target="_blank" >RIV/60076658:12220/19:43899092 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12520/19:43899092 RIV/00027022:_____/20:889

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/article/10.1007/s10499-019-00369-3" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007/s10499-019-00369-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10499-019-00369-3" target="_blank" >10.1007/s10499-019-00369-3</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of rosemary extract (Rosmarinus officinalis) Inolens to extend the shelf life of vacuum-packed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets stored under refrigerated conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effects of three concentrations (0.5, 1.0 and 2%) of rosemary extract Inolens 4 and control (without additive) on microbiological quality, sensory attributes, colour parameters and oxidative stability of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets during refrigerated storage after different periods (0, 3, 6, 10 and 14 days) were investigated. Microbial communities grew to between 1.93 and 2.29 colony-forming units per gramme (log CFU g(-1)), 5.10 and 5.27, 5.12 and 5.80 and 6.34 and 7.66 log CFU g(-1) after 0, 6, 8 and 10 days of storage, respectively, and fillets treated with Inolens 0.5 showed the lowest total viable counts among all analysed groups. Also, sensory analyses showed that Inolens 0.5 achieved best scores in all sensory attributes of cooked flesh. Evaluation of lipid oxidation parameters proved that treatment with Inolens 4 had a positive effect, leading to delay oxidation processes in flesh.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of rosemary extract (Rosmarinus officinalis) Inolens to extend the shelf life of vacuum-packed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets stored under refrigerated conditions

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of three concentrations (0.5, 1.0 and 2%) of rosemary extract Inolens 4 and control (without additive) on microbiological quality, sensory attributes, colour parameters and oxidative stability of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets during refrigerated storage after different periods (0, 3, 6, 10 and 14 days) were investigated. Microbial communities grew to between 1.93 and 2.29 colony-forming units per gramme (log CFU g(-1)), 5.10 and 5.27, 5.12 and 5.80 and 6.34 and 7.66 log CFU g(-1) after 0, 6, 8 and 10 days of storage, respectively, and fillets treated with Inolens 0.5 showed the lowest total viable counts among all analysed groups. Also, sensory analyses showed that Inolens 0.5 achieved best scores in all sensory attributes of cooked flesh. Evaluation of lipid oxidation parameters proved that treatment with Inolens 4 had a positive effect, leading to delay oxidation processes in flesh.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Aquaculture International

  • ISSN

    0967-6120

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    833-847

  • Kód UT WoS článku

    000466854000015

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85064241973