Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv krmných aditiv na hmotnostní přírůstek živé váhy hmotnosti u telat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F20%3A43901675" target="_blank" >RIV/60076658:12220/20:43901675 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.naschov.cz/casopis/6-2020/" target="_blank" >https://www.naschov.cz/casopis/6-2020/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv krmných aditiv na hmotnostní přírůstek živé váhy hmotnosti u telat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V intenzivním systému řízení chovů hospodářských zvířat je přirozené osvojení autochtonní mikroflóry zásadně sníženo změnou střevního prostředí, což umožňuje patogenům kolonizovat střevní mikroflóru. Výskyt metabolických poruch u telat v České republice představuje velmi aktuální problém a jedním z významných faktorů, které tento stav ovlivňují, je nedostatečná péče o telata a s ní spojená nedostatečná kolostrální výživa telat. Význam probiotik a prebiotik spočívá v jejich schopnosti stabilizovat vnitřní střevní mikroflóru a ovlivnit zdraví a dobré životní podmínky telete. Pravidelná aplikace probiotik může pomoci vytvořit stabilní a vyváženou střevní mikroflóru, která zlepší zdraví telete. Probiotika jsou životaschopné mikroorganismy, které mají příznivý vliv na zdraví hostitele tím, že zlepšují jeho střevní mikrobiální rovnováhu. Pro patogenní mikroorganismy probiotika představují konkurenty v zužitkování střevního prostoru a živin, snižují střevní pH při tvorbě organických kyselin, uvolňují bakteriociny a peroxid vodíku a stimulují imunitní systém hostitele. Probiotika mohou snížit riziko infekcí a střevních poruch. Prebiotika jsou selektivně fermentované složky, které usnadňují specifické změny v tlustém střevě, a to jak ve složení a růstu, tak v aktivitě bakterií v zažívacím traktu. Tlusté střevo je jedním z metabolicky nejaktivnějších orgánů v těle, proto má příjem prebiotických produktů významný vliv na jeho funkci. Samostatné uživání prebiotik prokázalo v předchozích studiích například pozitivní vliv na produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem ve střevní mikroflóře.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of feeding additives on live weight gain in calves

  • Popis výsledku anglicky

    In intensive management system of farm animals, the natural acquisition of autochthonous microflora is drastically reduced by changing the intestinal environment and allowing pathogens to colonize the intestinal microflora. The incidence of metabolic disorders in dairy calves in the Czech Republic represents a highly actual problem and that one of the significant factors that influence this condition is the insufficient care for and the related insufficient colostral nutrition of the calves. The importance of probiotics and prebiotics lies in their ability to stabilize the inner intestinal microflora and to influence the calf health and the calf welfare. The regular application of probiotics may help to create the stable and balanced intestinal microflora that will improve the calf health. Probiotics are viable microorganisms exerting a favourable effect on the health of the host by improving its intestinal microbial balance. For pathogenic microorganisms, probiotics are competitors in the utilization of intestinal space and nutrients, they reduce intestinal pH by the production of organic acids, release bacteriocins and hydrogen peroxide and stimulate the immunity system of their host. Probiotics may reduce the risk of infections and intestinal disorders. Prebiotics are selectively fermented components facilitating specific changes in the large intestine, both in the composition and growth and in the activity of bacteria in the digestive tract. The large intestine is one of the metabolically most active organs in the body, that is why the intake of prebiotic products has a significant influence on its function. In the previous studies, the use of prebiotics itself showed a positive influence on the production of short-chain fatty acids in the intestinal microflora.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910438" target="_blank" >QK1910438: Snížení aplikace antibiotik využitím ekologicky šetrných prebiotických a probiotických krmných aditiv ve výživě telat</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov: časopis chovatelů hospodářských zvířat

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    80

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    61-62

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus