Botanická skladba a produktivita pastevního porostu při různém zatížení a systému pastvy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F22%3A43905662" target="_blank" >RIV/60076658:12220/22:43905662 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2022.pdf" target="_blank" >https://www.vupt.cz/storage/app/media/Avanti/sbornik2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Botanická skladba a produktivita pastevního porostu při různém zatížení a systému pastvy
Popis výsledku v původním jazyce
V návaznosti na předcházející hodnocení byl posuzován vliv systémů pastvy a odlišného zatížení pastevních porostů na botanickou skladbu, produktivitu a intenzitu vypásání pastevních porostů (2010 – 2015, Velký Chuchelec, 650 m n.m., Rojovský hřbet). Porosty byly vypásány po celé pokusné období masným skotem plemene Charolais, kontinuálně a rotačně s frekvencí 2x – 4x ročně (bez hnojení a při hnojení 100 kg/ha N + PK). S rostoucí frekvencí pastvy klesala pokryvnost produktivních druhů trav a produkce pastevní píce. Chutnost píce naopak neklesala a množství nedopasků bylo nižší. Nejvyšší množství přijaté píce bylo zjištěno při frekvenci spásání 3x ročně oplůtkově a při hnojení NPK. Kontinuální pastva vykazovala nižší produktivitu.
Název v anglickém jazyce
Botanical composition and productivity of pasture under different stocking rates and grazing systems
Popis výsledku anglicky
Following the previous evaluation, the influence of grazing systems and different grazing loads on the botanical composition, productivity and grazing intensity of the grazing stands was evaluated (2010-2015, Velký Chuchelec, 650 m above sea level, Rojovský hřbet). The stands were grazed throughout the experimental period by beef cattle of the Charolais breed, continuously and rotationally with a frequency of 2 - 4 times per year (without fertilization and with fertilization of 100 kg/ha N + PK). With increasing grazing frequency, the cover of productive grass species and grazing forage production decreased. In contrast, forage palatability did not decrease and the amount of ungrazed forage was lower. The highest amount of forage intake was found at a grazing frequency of 3 times per year by strip grazing and NPK fertilization. Continuous grazing showed lower productivity.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
Neuveden
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
295-302
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—