Optimalizované postupy pro izolaci DNA z máku setého a makovým produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F23%3A43905759" target="_blank" >RIV/60076658:12220/23:43905759 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://biocentrum.zf.jcu.cz/docs/lab/Metodiky-metodika-m-fdcf5c9ba9.pdf" target="_blank" >http://biocentrum.zf.jcu.cz/docs/lab/Metodiky-metodika-m-fdcf5c9ba9.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizované postupy pro izolaci DNA z máku setého a makovým produktů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této metodiky je ověřit vhodnost různých izolačních postupů na několika různých vzorcích máku setého a makových produktech, za účelem zhodnocení kvality a kvantity vyizolované DNA. Záměrem bude vybrat takové metody, které nejvíce vyhovují testovaným typům vzorků. Díky tomu bude možné získat čistou a kvalitní DNA z jakéhokoliv materiálu, ať se jedná o čistě rostlinný materiál a nebo hotový pekařský, či cukrářský výrobek. V kombinaci s molekulárními analýzami bude možné identifikovat ty odrůdy máku s vysokým obsahem alkaloidů, které nenesou označení český modrý mák a jsou do produktů přidávány pouze pro svoji nízkou cenu, nikoliv pro svou kvalitu semene.
Název v anglickém jazyce
Optimized procedures for DNA extraction from poppy and poppy products
Popis výsledku anglicky
The aim of this methodology is to verify the suitability of different isolation procedures on several different poppy samples and poppy products in order to assess the quality and quantity of the isolated DNA. The intention will be to select the methods that best suit tested sample types. This will allow the extraction of pure and high quality DNA from any material, whether it is pure plant material or a finished bakery or confectionery product. In combination with molecular analyses, it will be possible to identify those poppy varieties with high alkaloid content that are not labelled as Czech Blue Poppy and are added to products only because of their low price, not because of the quality of the seed.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810391" target="_blank" >QK1810391: Využití technik genomiky a transkriptomiky k tvorbě genových zdrojů a výchozích materiálů máku se specifickými vlastnostmi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ZFJU-KGZB/22/2
Číslo předpisu
ISO 9001
Technické parametry
UKZUZ 006952/2023
Ekonomické parametry
Ceny izolací u jednoho vzorku se pohybují v částkách od 35 Kč (pro metodu CTAB-PVP) do 185 Kč (pro metodu izolace pomocí magnetických kuliček). U metody CTAB-PVP je pro práci nutná z nákladnějšího vybavení digestoř a centrifuga. Pro metodu s využitím magnetických kuliček je nutný izolační robot, jehož cena se pohybuje v řádech statisíců korun, což je sice poměrně vysoká pořizovací cena, ale na druhou stranu se jedná o univerzálního izolačního robota, díky němuž je možné extrahovat velké spektrum DNA z různých typů a druhů materiálů za velmi krátkou dobu. Na laboratorní vybavení je nejméně náročná metoda založená na principu filtračních kolonek, pro kterou je nutná laboratorní centrifuga. Nevýhodou kitů může být omezený počet vzorků a s tím spojená preciznost při samotné práci. Tento problém odpadá u izolace DNA pomocí metody CTAB-PVP, kde může být namíchán roztok nový, jehož hodnota je v řádech desetikorun.
Označení certifikačního orgánu
Ministersto zemědělství - MZe
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů