Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jsou bakterie největším producentem extracelulárních enzymů ve vodním prostředí?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12310%2F04%3A00005863" target="_blank" >RIV/60076658:12310/04:00005863 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60077387:_____/04:00104268

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Are bacteria the major producers of extracellular glycolytic enzymes in aquatic environments?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In aquatic microbial ecology, it has been considered that most extracellular enzymes except phosphatases are of bacterial origin. We tested this paradigm by evaluating the relationship between bacterial cell number and the activity of three glycolytic enzymes from 17 fresh waters and also from a laboratory experiment. Our large sets of pooled data do not seem to support such a simple explanation, because we found only a weak correlation of bacterial number with activity of alpha-glucosidase (r(s) = 0.63), beta-glucosidase (r(s) = 0.45), and beta-N-acetythexosaminidase (r(s) = 0.44). We also tested relations of the enzymatic activities to potential sources of natural substrates: dissolved organic carbon (DOC) and phytoplankton (as chlorophyll a). Theircorrelations with the enzymatic activities tested were very weak or insignificant. On the other hand, we found evidence for distinct producers of extracellular enzymes by analysing enzyme kinetics. The kinetics usually did not follow the

  • Název v anglickém jazyce

    Are bacteria the major producers of extracellular glycolytic enzymes in aquatic environments?

  • Popis výsledku anglicky

    In aquatic microbial ecology, it has been considered that most extracellular enzymes except phosphatases are of bacterial origin. We tested this paradigm by evaluating the relationship between bacterial cell number and the activity of three glycolytic enzymes from 17 fresh waters and also from a laboratory experiment. Our large sets of pooled data do not seem to support such a simple explanation, because we found only a weak correlation of bacterial number with activity of alpha-glucosidase (r(s) = 0.63), beta-glucosidase (r(s) = 0.45), and beta-N-acetythexosaminidase (r(s) = 0.44). We also tested relations of the enzymatic activities to potential sources of natural substrates: dissolved organic carbon (DOC) and phytoplankton (as chlorophyll a). Theircorrelations with the enzymatic activities tested were very weak or insignificant. On the other hand, we found evidence for distinct producers of extracellular enzymes by analysing enzyme kinetics. The kinetics usually did not follow the

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DA - Hydrologie a limnologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Review of Hydrobiology

  • ISSN

    1434-2944

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    89

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    102-117

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus