Jsou bakterie největším producentem extracelulárních enzymů ve vodním prostředí?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12310%2F04%3A00005863" target="_blank" >RIV/60076658:12310/04:00005863 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60077387:_____/04:00104268
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Are bacteria the major producers of extracellular glycolytic enzymes in aquatic environments?
Popis výsledku v původním jazyce
In aquatic microbial ecology, it has been considered that most extracellular enzymes except phosphatases are of bacterial origin. We tested this paradigm by evaluating the relationship between bacterial cell number and the activity of three glycolytic enzymes from 17 fresh waters and also from a laboratory experiment. Our large sets of pooled data do not seem to support such a simple explanation, because we found only a weak correlation of bacterial number with activity of alpha-glucosidase (r(s) = 0.63), beta-glucosidase (r(s) = 0.45), and beta-N-acetythexosaminidase (r(s) = 0.44). We also tested relations of the enzymatic activities to potential sources of natural substrates: dissolved organic carbon (DOC) and phytoplankton (as chlorophyll a). Theircorrelations with the enzymatic activities tested were very weak or insignificant. On the other hand, we found evidence for distinct producers of extracellular enzymes by analysing enzyme kinetics. The kinetics usually did not follow the
Název v anglickém jazyce
Are bacteria the major producers of extracellular glycolytic enzymes in aquatic environments?
Popis výsledku anglicky
In aquatic microbial ecology, it has been considered that most extracellular enzymes except phosphatases are of bacterial origin. We tested this paradigm by evaluating the relationship between bacterial cell number and the activity of three glycolytic enzymes from 17 fresh waters and also from a laboratory experiment. Our large sets of pooled data do not seem to support such a simple explanation, because we found only a weak correlation of bacterial number with activity of alpha-glucosidase (r(s) = 0.63), beta-glucosidase (r(s) = 0.45), and beta-N-acetythexosaminidase (r(s) = 0.44). We also tested relations of the enzymatic activities to potential sources of natural substrates: dissolved organic carbon (DOC) and phytoplankton (as chlorophyll a). Theircorrelations with the enzymatic activities tested were very weak or insignificant. On the other hand, we found evidence for distinct producers of extracellular enzymes by analysing enzyme kinetics. The kinetics usually did not follow the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DA - Hydrologie a limnologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Review of Hydrobiology
ISSN
1434-2944
e-ISSN
—
Svazek periodika
89
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
102-117
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—