Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravní selekce bakterivorními prvoky: analýza obsahu potravních vakuol pomocí fluorescenční in situ hybridizace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12310%2F05%3A00006351" target="_blank" >RIV/60076658:12310/05:00006351 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60077387:_____/05:00023748

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Food selection by bacterivorous protists: insight from the analysis of the food vacuole content by means of fluorescence in situ hybridization

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A modified fluorescence in situ hybridization (FISH) method was used to analyze bacterial prey composition in protistan food vacuoles in both laboratory and natural populations. Under laboratory conditions, we exposed two bacterial strains (affiliated with beta- and gamma-Proteobacteria - Aeromonas hydrophila and Pseudomonasfluorescens, respectively) to grazing by three protists: the flagellates Bodo saltans and Goniomonas sp., and the ciliate Cyclidium glaucoma. Both flagellate species preferably ingested A. hydrophila over P. fluorescens, while C glaucoma showed no clear preferences. Differences were found in the digestion of bacterial prey with B. saltans digesting significantly faster P. fluorescens compared to two other protists. The field study was conducted in a reservoir as part of a larger experiment. We monitored changes in the bacterial prey composition available compared to the bacteria ingested in flagellate food vacuoles. Bacteria detected by probe HGC69a (Actinobacteria)

  • Název v anglickém jazyce

    Food selection by bacterivorous protists: insight from the analysis of the food vacuole content by means of fluorescence in situ hybridization

  • Popis výsledku anglicky

    A modified fluorescence in situ hybridization (FISH) method was used to analyze bacterial prey composition in protistan food vacuoles in both laboratory and natural populations. Under laboratory conditions, we exposed two bacterial strains (affiliated with beta- and gamma-Proteobacteria - Aeromonas hydrophila and Pseudomonasfluorescens, respectively) to grazing by three protists: the flagellates Bodo saltans and Goniomonas sp., and the ciliate Cyclidium glaucoma. Both flagellate species preferably ingested A. hydrophila over P. fluorescens, while C glaucoma showed no clear preferences. Differences were found in the digestion of bacterial prey with B. saltans digesting significantly faster P. fluorescens compared to two other protists. The field study was conducted in a reservoir as part of a larger experiment. We monitored changes in the bacterial prey composition available compared to the bacteria ingested in flagellate food vacuoles. Bacteria detected by probe HGC69a (Actinobacteria)

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DA - Hydrologie a limnologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    FEMS Microbiology Ecology

  • ISSN

    0168-6496

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    351-363

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus