Ječmen a ječný slad ve středověku a raném novověku v českých zemích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12310%2F15%3A43889041" target="_blank" >RIV/60076658:12310/15:43889041 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985912:_____/15:00449129 RIV/61989592:15310/15:33156761
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/5/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/5/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ječmen a ječný slad ve středověku a raném novověku v českých zemích
Popis výsledku v původním jazyce
Historie využívání ječmene jako sladovnické a pivovarnické suroviny ve středověku a raném novověku byla dosud v prostředí českých zemí konstruována výhradně na základě studia archivních záznamů a dobových vyobrazení. Menší význam byl přikládán archeologickým nálezům. Neprávem opomenuty zůstaly archeobotanické nálezy rostlinných makrozbytků ječmene a ječného sladu z mladších historických epoch, ačkoli ve středoevropském kontextu jde z hlediska kvantity nálezů i jejich kvality o naprosto unikátní soubor.Cílem předloženého pojednání je proto v historicko-archeologickém kontextu poukázat na přínos archeobotaniky pro poznání historie ječmene a zároveň v celistvosti prezentovat veškeré nálezy ječného sladu z České republiky.
Název v anglickém jazyce
Barley and Malt in the Middle Age and Early Modern Period in Czech Lands
Popis výsledku anglicky
The history of the barley use as a raw material for malt- and beer production in middle ages and early modern era was still in the environment of the czech lands constructed solely on the basis of archival records and historical pictures. Less importancewas given to archaeological fi nds. Unjustly neglected remained fi nds of botanical macro remains of barley and barley malt from younger historical epochs, although in the Central European context it is in terms of quantity and quality of the fi ndingsa unique fi le. The aim of this article is therefore historical and archaeological context to highlight the benefi ts of archaeo botany for understanding the history of barley, while the integrity of the present all fi ndings malt barley in Czech republic.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AC - Archeologie, antropologie, etnologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EE2.3.20.0289" target="_blank" >EE2.3.20.0289: PAPAVER - Centrum studia člověka a rostlin Evropy a severní Afriky doby poledové</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl. Časopis pro výrobu nápojů a biochemické technologie
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
"153?158"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—