VYHODNOCENÍ ZVÍŘECÍCH KOSTÍ Z HRADU MOKŘICE (ČECHY). OHLÉDNUTÍ ZA PESTROSTÍ JÍDELNÍČKU OBYVATEL STŘEDOVĚKÉHO HRADU A MOŽNOSTMI PRODUKCE POTRAVIN ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU]
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12310%2F23%3A43907267" target="_blank" >RIV/60076658:12310/23:43907267 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62690094:18460/23:50020640
Výsledek na webu
<a href="https://digilib.phil.muni.cz/handle/11222.digilib/digilib.78532" target="_blank" >https://digilib.phil.muni.cz/handle/11222.digilib/digilib.78532</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5817/AH2023-1-4" target="_blank" >10.5817/AH2023-1-4</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VYHODNOCENÍ ZVÍŘECÍCH KOSTÍ Z HRADU MOKŘICE (ČECHY). OHLÉDNUTÍ ZA PESTROSTÍ JÍDELNÍČKU OBYVATEL STŘEDOVĚKÉHO HRADU A MOŽNOSTMI PRODUKCE POTRAVIN ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU]
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se věnuje početnému souboru zvířecích kostí z hradu Mokřice (okr. Jičín). V kontextu dalších nálezů je možno soubor chronologicky zařadit do 14. století až do doby první poloviny 15. století, přičemž jeho většina patrně pochází ze závěru existence sídla. Převážně jde o kostěný odpad, jenž má potenciál přiblížit potravní chování obyvatel, kteří ho v několika částech hradního areálu zanechali. Kromě pestrosti a kvality jídelníčku sledujeme nakládání s živočišnými zdroji a jejich distribuci nebo potravní alternativy, k jejichž začleňování do stravy vybízela okolní krajina. Vedle kostí hospodářských zvířat, které shodně převažují takřka na všech dosud archeozoologicky zkoumaných hradech v České republice, jsou důležitou součástí souboru zbytky lovených savců a ptáků. Pozornost zasluhuje také nezanedbatelné množství kostí ryb, jejichž přítomnost patrně souvisí s vlastní produkcí navázanou na rybniční soustavu (rybníky, sádky) pod hradem.
Název v anglickém jazyce
Assessment of animal bones from Mokřice Castle (Bohemia). A view on the diversity of the diet of the inhabitants of the medieval castle and the possibilities of food production of animal origin
Popis výsledku anglicky
which has the potential to illustrate the eating habits of the inhabitants who disposed of it in several parts of the castle grounds. In addition to the variety and quality of their diet, we observed the management and distribution of animal resources and food alternatives that the surrounding countryside had to offer to be incorporated into the diet. Apart from the bones of livestock which consistently prevail in almost all archaeologically investigated castles in the Czech Republic, an important part of the assemblage involved the remains of hunted mammals and birds. Also worthy of note is the considerable amount of fish bones, the presence of which is probably related to the production linked to the pond system below the castle (fishponds, store-ponds)
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
60102 - Archaeology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archaeologia historica
ISSN
0231-5823
e-ISSN
2336-4386
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
31
Strana od-do
81-111
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85174425560