Získání a analýza úplného obsahu zažívacího traktu kapra obecného
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12310%2F24%3A43909092" target="_blank" >RIV/60076658:12310/24:43909092 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12520/24:43909092
Výsledek na webu
<a href="https://www.frov.jcu.cz/images/FROV/veda-a-vyzkum/metodiky/M207_final.pdf" target="_blank" >https://www.frov.jcu.cz/images/FROV/veda-a-vyzkum/metodiky/M207_final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Získání a analýza úplného obsahu zažívacího traktu kapra obecného
Popis výsledku v původním jazyce
Tato metodika rozšiřuje 40 let starou metodu proplachu zažívacího traktu kapra obecného (Cyprinus carpio) a vznikla z potřeby analýzy a kvantifikace potravy kapra k lepšímu pochopení jeho vlivu na fungování ekosystému rybníka a dopadu na společenstvo zooplanktonu a makrozoobentosu. Získání úplného obsahu zažívacího traktu živé ryby představuje výzvu, neboť usmrcení ryby či její vystavení přílišnému stresu je nežádoucí. Proto zde popisujeme celý proces získávání obsahu zažívacího traktu kapra, včetně anestezie a následné rekonvalescence před vypuštěním ryby zpět do prostředí. Významným přínosem této metody je popis zpracování vzorku proplachu v laboratoři a detailní vyhodnocení obsahu zažívacího traktu kapra, včetně určení objemu a početnosti jednotlivých potravních složek. Tato metodika umožňuje posoudit vliv kapra na společenstva zooplanktonu a makrozoobentosu a vyhodnotit, do jaké míry kapr přijímá předkládané doplňkové krmivo. Metoda je aplikovatelná i na další kaprovité ryby, které nemají žaludek, a kde je proplach zažívacího traktu jediným možným způsobem získání reprezentativního vzorku aktuální potravy bez nutnosti usmrcení.
Název v anglickém jazyce
Obtaining and analysing the complete digestive tract contents of common carp
Popis výsledku anglicky
This methodology extends the 40 year old method of digestive tract content analysis of common carp (Cyprinus carpio) and was developed out of the need to analyse and quantify carp diet to better understand its impact on pond ecosystem functioning and impact on the zooplankton and macrozoobenthos community. Obtaining the complete digestive tract content of a live fish is a challenge, as killing the fish or subjecting it to excessive stress is undesirable. Therefore, here we describe the entire process of obtaining the digestive tract content of a carp, including anaesthesia and subsequent recovery before releasing the fish back into the environment. An important contribution of this methodology is the description of the processing of the sample in the laboratory and the detailed evaluation of the digestive tract content of the carp, including the determination of the volume and abundance of each food component. This methodology makes it possible to assess the impact of the carp on the zooplankton and macrozoobenthos communities and to evaluate the extent to which the carp take up the supplementary food presented. The method is also applicable to other cyprinids that do not have a stomach and where flushing the digestive tract is the only possible way to obtain a representative sample of the actual food without killing.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40103 - Fishery
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK22010177" target="_blank" >QK22010177: Optimalizace přikrmování a managementu rybniční akvakultury</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
metodika 207
Číslo předpisu
č. j. MZE-72095/2024-16232
Technické parametry
Popisujeme celý proces získávání obsahu zažívacího traktu kapra, včetně anestezie a následné rekonvalescence před vypuštěním ryby zpět do prostředí. Významným přínosem této metody je popis zpracování vzorku proplachu v laboratoři a detailní vyhodnocení obsahu zažívacího traktu kapra, včetně určení objemu a početnosti jednotlivých potravních složek.
Ekonomické parametry
Následování postupu této metodiky nevyžaduje žádné speciální investice. Může přinést nadstavbovou informaci o přesné potravě kapra, jeho nutriční potřebě a vhodnosti použití specifického typu doplňkového krmiva. Tím pádem lze dosáhnout ekonomických úspor při aplikaci vhodných doplňkových krmiv ve správnou dobu.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství Odbor státní správy myslivosti a rybářství Těšnov 65/17, Praha 1, 110 00
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů