Regionální potravinové klastry v Polsku a České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12510%2F09%3A00011095" target="_blank" >RIV/60076658:12510/09:00011095 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Regionální potravinové klastry v Polsku a České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Klastry jako podpora podnikatelských aktivit a regionálního rozvoje patří ve vyspělých zemích mezi vysoce aktuální problematiku. Tento příspěvek pak analyzuje potravinářské klastry v ČR a Polsku na bázi dat European Clusters Observatory 2008. Potenciál regionálních klastrů byl hodnocen jako průměrný v Polsku a nízký v ČR. Je konstatován vysoký podíl vývozu jako podpora rozvoje regionu, ale zároveň i sledování inovací zůstávající na nízké úrovni z důvodu těchto klastrů jako relativně nového fenoménu. Zvláštní pozornost by měla platit bio-potravinovým klastrům zejména ve znevýhodněných oblastech, vzhledem k příležitostem a možnému potencionálnímu přínosu v regionu, možnostem substituce, doplňku potravinových klastrů.
Název v anglickém jazyce
REGIONAL FOOD CLUSTERS IN POLAND AND THE CZECH REPUBLIC
Popis výsledku anglicky
Clusters, which are business solutions that support economic and regional development, are attracting growing interest in the European Union and the world, including in Japan. This study analyzes regional food clusters, and it evaluates the potential ofregional clusters in two EU countries: Poland and the Czech Republic. The study relied on secondary data published by the European Clusters Observatory in 2008. Based on the obtained results, the potential of food clusters was evaluated as average in Poland and low in the Czech Republic. A high world export share index in both investigated countries was regarded as a positive indicator as it supports the growth of the regions where the analyzed clusters are situated. The innovativeness of the studied regions remains at a low level which is probably due to the fact that clusters are a relatively new phenomenon in the analyzed countries. It is important to pay attention to bio-food clusters in handicapped and less favoured areas; their re
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AE - Řízení, správa a administrativa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Bohemiae Meridionales : vědecký časopis pro ekonomiku, řízení a obchod
ISSN
1212-3285
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—