Sperm quality in male Barbus barbus L. fed different diets during the spawning season
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F09%3A00010280" target="_blank" >RIV/60076658:12520/09:00010280 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sperm quality in male Barbus barbus L. fed different diets during the spawning season
Popis výsledku v původním jazyce
Sperm quality of Barbus barbus L. was compared among the three following dietary regimes: Group A, fed 100% commercial diet (KarpicoTM containing 33% crude protein and 6% fat), Group B, fed 78% commercial diet and 22% frozen chironomid (Chironomus plumosus) larvae, and Group C, fed 56% commercial diet and 44% frozen chironomid larvae. Concentrations of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in Group A, B, and C were 39.1, 42.0, and 44.6, respectively, as a percentage of total fatty acids. Sperm morphology,volume, concentration and motility, total number of spermatozoa, and osmolality of the seminal plasma were compared during the spawning season. Dietary regime did not influence sperm volume, concentration, or total number of spermatozoa, osmolality of seminal plasma, or the percentage of motile sperm, but significantly affected sperm morphology (except for anterior and posterior parts of the midpiece) and sperm velocity (P<0.05). Groups B and C showed similar sperm characteristics durin
Název v anglickém jazyce
Sperm quality in male Barbus barbus L. fed different diets during the spawning season
Popis výsledku anglicky
Sperm quality of Barbus barbus L. was compared among the three following dietary regimes: Group A, fed 100% commercial diet (KarpicoTM containing 33% crude protein and 6% fat), Group B, fed 78% commercial diet and 22% frozen chironomid (Chironomus plumosus) larvae, and Group C, fed 56% commercial diet and 44% frozen chironomid larvae. Concentrations of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in Group A, B, and C were 39.1, 42.0, and 44.6, respectively, as a percentage of total fatty acids. Sperm morphology,volume, concentration and motility, total number of spermatozoa, and osmolality of the seminal plasma were compared during the spawning season. Dietary regime did not influence sperm volume, concentration, or total number of spermatozoa, osmolality of seminal plasma, or the percentage of motile sperm, but significantly affected sperm morphology (except for anterior and posterior parts of the midpiece) and sperm velocity (P<0.05). Groups B and C showed similar sperm characteristics durin
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Fish Physiology and Biochemistry
ISSN
0920-1742
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000270171000014
EID výsledku v databázi Scopus
—