Fin condition in intensively cultured Eurasian perch (Perca fluviatilis)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F11%3A43870188" target="_blank" >RIV/60076658:12520/11:43870188 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Fin condition in intensively cultured Eurasian perch (Perca fluviatilis)
Popis výsledku v původním jazyce
Condition of all fins was assessed in intensively cultured perch (n = 300) in comparison with control pond-reared perch (n = 30). Measurements of maximum fins length as well as a four point photographic scale were used. No damage to any fin was visuallyobserved in the pond-reared group. The first dorsal fin showed the least damage in cultured perch with 93 % of fish demonstrating no erosion. The most affected were paired fins, with only 7% and 2 % of pectoral and ventral fins, respectively, being non-eroded. No difference between culture systems was found in fin length for the first dorsal and the caudal fin. Pectoral, second dorsal, ventral, and anal fins of intensively cultured perch showed reductions up to 52, 49, 35, and 28%, respectively. The relationship between fin lengths and standard body length (SL) were described for both groups (SL range 104-170 mm). Results of this study are discussed in relation to aesthetic, welfare and fish survival issues.
Název v anglickém jazyce
Fin condition in intensively cultured Eurasian perch (Perca fluviatilis)
Popis výsledku anglicky
Condition of all fins was assessed in intensively cultured perch (n = 300) in comparison with control pond-reared perch (n = 30). Measurements of maximum fins length as well as a four point photographic scale were used. No damage to any fin was visuallyobserved in the pond-reared group. The first dorsal fin showed the least damage in cultured perch with 93 % of fish demonstrating no erosion. The most affected were paired fins, with only 7% and 2 % of pectoral and ventral fins, respectively, being non-eroded. No difference between culture systems was found in fin length for the first dorsal and the caudal fin. Pectoral, second dorsal, ventral, and anal fins of intensively cultured perch showed reductions up to 52, 49, 35, and 28%, respectively. The relationship between fin lengths and standard body length (SL) were described for both groups (SL range 104-170 mm). Results of this study are discussed in relation to aesthetic, welfare and fish survival issues.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Folia Zoologica
ISSN
0139-7893
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
122-128
Kód UT WoS článku
000293038500005
EID výsledku v databázi Scopus
—