Aplikace technologie finishing feeding do chovu ryb v praktických podmínkách českého rybářství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F12%3A43884790" target="_blank" >RIV/60076658:12520/12:43884790 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace technologie finishing feeding do chovu ryb v praktických podmínkách českého rybářství
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem testované technologie je zavedení experimentálně ověřené technologie finishing feeding do chovu ryb v České republice. V experimentálních sledováních bylo mnohokrát prokázáno, že částečné nahrazení rybího oleje, coby zdroje tuku v krmné směsi pro ryby, nijak negativně neovlivňuje růst a zdravotní stav chovaných ryb. Pravděpodobně jediným negativním efektem nahrazení rybího oleje rostlinným je snížení obsahu vysoce nenasycených mastných kyselin (HUFA) ve filetu chované ryby. Technologie finishing feeding je inovativní v tom, že poskytuje možnost zachovat vysoký obsah HUFA ve filetu, protože lze matematicky spočítat dobu potřebnou pro úpravu kompozice mastných kyselin na požadovanou úroveň. Tím lze jednak ušetřit finanční prostředky v chovu, protože rybí olej je v porovnání s rostlinným obecně dražší a jednak má tato inovativnost dopad na udržitelnost chovu ryb, protože světové zdroje rybího oleje jsou omezené, zatímco akvakultura se velmi rychle rozvíjí. V této technologii se v pr
Název v anglickém jazyce
Practical application of finishing feeding technology to the condition of Czech aquaculture
Popis výsledku anglicky
The aim of the practical application of this technology is to implement the finishing feeding strategy to Czech aquaculture. Under experimental conditions it has been shown clearly, that partial replacement of fish oil with vegetable oil (as a source oflipids in fish feed) has no negative effect on growth and health of farmed fish. The only negative effect is the reduction of the content of highly unsaturated fatty acids (HUFA) in the flesh of the farmed fish. The finishing feeding technology is innovative as it provides the possibility to maintain high content of HUFA in the fillet, by using a fish oil feed in the final period before harvest, since the time to achieve the for human nutrition required a level of HUFA in the fish flesh can be calculated. This technology can increase the sustainability of aquaculture and spare feeding costs, because fish oil is, in general, more expensive and fish oil sources are limited, while aquaculture grows rapidly.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED2.1.00%2F01.0024" target="_blank" >ED2.1.00/01.0024: Jihočeské výzkumné centrum akvakultury a biodiverzity hydrocenóz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
137
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Klatovské rybářství, a.s., K Letišti 442, 33901 Klatovy, IČ: 29087911, 28. 12. 2012; Ing. Tomáš Zajíc, FROV JU, Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany, 387 774 601, zajict00@frov.jcu.cz
Ekonomické parametry
Technologie je určena především pro rybářské podniky zabývající se chovem lososovitých ryb. Tato technologie umožňuje chov tržních ryb standardizované kvality masa s ohledem na obsah zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin. Zároveň je tento způsob chovu šetrnější k životnímu prostředí, protože efektivněji využívá nedostatkové komponenty krmných směsí pro ryby. Na základě výsledku tohoto konkrétního projektu lze také konstatovat, že nahrazením 50 % rybího oleje olejem řepkovým lze ušetřit až 1,1 Kč na 1 kg krmné směsi. Úspora je dána nižší cenou řepkového oleje ve srovnánís olejem rybím. Při produkci 10 tun sivena při FCR 1 představuje úspora 11 000 Kč. Vezmeme-li v úvahu fakt, že je dokázáno, že lze v krmné směsi nahradit i více než "jen" 50 % rybího oleje, lze tento ekon. benefit propočítat prů různé úrovně výživy.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60076658
Název vlastníka
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—