The effects of four anaesthetics on haematological and blood biochemical profiles in vimba bream, Vimba vimba
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F14%3A43886827" target="_blank" >RIV/60076658:12520/14:43886827 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vri.cz/docs/vetmed/59-2-81.pdf" target="_blank" >http://www.vri.cz/docs/vetmed/59-2-81.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effects of four anaesthetics on haematological and blood biochemical profiles in vimba bream, Vimba vimba
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to compare the effect of four anaesthetics on the haematological and blood biochemical profiles of vimba bream (Vimba vimba). The haematological and blood biochemical profiles of vimba bream were evaluated 10 min and 24 h afteranaesthesia with MS 222 (100 mg/l), clove oil (33 mg/l), 2-phenoxyethanol (0.4 ml/l), Propiscin (1.0 ml/l) and compared to non-anaesthetised controls. The 10 min exposure to any of the anaesthetics did not show any effects on haematological profiles. Theexposure to 2-phenoxyethanol and Propiscin significantly (P { 0.01) influenced levels of glucose and ammonia, and the activity of aspartate aminotransferase compared with the control group. The level of triacylglycerols was significantly (P { 0.01) increased and the activity of lactate dehydrogenase was significantly (P { 0.01) decreased by exposure to MS 222. The use of clove oil showed no effects on the haematological and blood biochemical profiles and is recommended as a suitable ana
Název v anglickém jazyce
The effects of four anaesthetics on haematological and blood biochemical profiles in vimba bream, Vimba vimba
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to compare the effect of four anaesthetics on the haematological and blood biochemical profiles of vimba bream (Vimba vimba). The haematological and blood biochemical profiles of vimba bream were evaluated 10 min and 24 h afteranaesthesia with MS 222 (100 mg/l), clove oil (33 mg/l), 2-phenoxyethanol (0.4 ml/l), Propiscin (1.0 ml/l) and compared to non-anaesthetised controls. The 10 min exposure to any of the anaesthetics did not show any effects on haematological profiles. Theexposure to 2-phenoxyethanol and Propiscin significantly (P { 0.01) influenced levels of glucose and ammonia, and the activity of aspartate aminotransferase compared with the control group. The level of triacylglycerols was significantly (P { 0.01) increased and the activity of lactate dehydrogenase was significantly (P { 0.01) decreased by exposure to MS 222. The use of clove oil showed no effects on the haematological and blood biochemical profiles and is recommended as a suitable ana
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GL - Rybářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
81-87
Kód UT WoS článku
000339609700004
EID výsledku v databázi Scopus
—