Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of dietary Origanum vulgare on gilthead seabream (Sparus aurata L.) immune and antioxidant status

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F20%3A43900909" target="_blank" >RIV/60076658:12520/20:43900909 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.fsi.2020.02.040" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.fsi.2020.02.040</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fsi.2020.02.040" target="_blank" >10.1016/j.fsi.2020.02.040</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of dietary Origanum vulgare on gilthead seabream (Sparus aurata L.) immune and antioxidant status

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Origanum sp. is a very common genus of aromatic plants worldwide distributed around the Mediterranean area and O. vulgare (oregano) is the most important species of this genus throughout the world. Due the known medicinal properties of oregano, the effect of diets enriched with 0% (control), 0.5% and 1% oregano leaves powder was studied on the growth, immune and antioxidant status of gilthead seabream (Sparus aurata L.). Fish fed with oregano 0.5% and 1% enriched diets improved both humoral (IgM and bactericidal activity in skin mucus and protease activity in serum) and cellular (head kidney leucocytes phagocytic ability) immunity at 15 and 30 days. Furthermore, the addition of oregano did not provoke any significant effect neither in the growth promotion nor in the liver antioxidant enzymes activity studied in the serum and skin mucus. The possibility of using O. vulgare as a functional additive to fish diet is discussed.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of dietary Origanum vulgare on gilthead seabream (Sparus aurata L.) immune and antioxidant status

  • Popis výsledku anglicky

    Origanum sp. is a very common genus of aromatic plants worldwide distributed around the Mediterranean area and O. vulgare (oregano) is the most important species of this genus throughout the world. Due the known medicinal properties of oregano, the effect of diets enriched with 0% (control), 0.5% and 1% oregano leaves powder was studied on the growth, immune and antioxidant status of gilthead seabream (Sparus aurata L.). Fish fed with oregano 0.5% and 1% enriched diets improved both humoral (IgM and bactericidal activity in skin mucus and protease activity in serum) and cellular (head kidney leucocytes phagocytic ability) immunity at 15 and 30 days. Furthermore, the addition of oregano did not provoke any significant effect neither in the growth promotion nor in the liver antioxidant enzymes activity studied in the serum and skin mucus. The possibility of using O. vulgare as a functional additive to fish diet is discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10620 - Other biological topics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Fish &amp; Shellfish Immunology

  • ISSN

    1050-4648

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    452-461

  • Kód UT WoS článku

    000523601500047

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85079653841