Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison between lipid and protein oxidation progress in the tail and claw muscles of signal crayfish (Pacifastacus leniusculus)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F20%3A43901151" target="_blank" >RIV/60076658:12520/20:43901151 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1111/ijfs.14696" target="_blank" >https://doi.org/10.1111/ijfs.14696</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14696" target="_blank" >10.1111/ijfs.14696</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison between lipid and protein oxidation progress in the tail and claw muscles of signal crayfish (Pacifastacus leniusculus)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Microbial activity and then oxidation progress are the most important freshness indicators during post-mortem. In this study, we monitored proteomic and microbial changes, as well as biochemical degradation, in the tail and claw muscles of crayfish stored for 12 days at +4 degrees C. One specified protein band at 107 kDa in the claw muscle and two specified protein bands in the tail muscle at 140 and 36-40 kDa were identified. Western blotting indicated a higher amount of oxidised proteins in the tail compared to the claw muscle. Tail muscle showed higher oxidation progress and calpain activity than claw one. Both muscles were spoiled after 12 days with respect to total viable counts. In the first days, calpain activity is the main reason for protein degradation, while protein oxidation dominates for the rest of the time. Lipid-protein oxidation progress showed probably, protein oxidation started earlier than lipid oxidation in both muscles.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison between lipid and protein oxidation progress in the tail and claw muscles of signal crayfish (Pacifastacus leniusculus)

  • Popis výsledku anglicky

    Microbial activity and then oxidation progress are the most important freshness indicators during post-mortem. In this study, we monitored proteomic and microbial changes, as well as biochemical degradation, in the tail and claw muscles of crayfish stored for 12 days at +4 degrees C. One specified protein band at 107 kDa in the claw muscle and two specified protein bands in the tail muscle at 140 and 36-40 kDa were identified. Western blotting indicated a higher amount of oxidised proteins in the tail compared to the claw muscle. Tail muscle showed higher oxidation progress and calpain activity than claw one. Both muscles were spoiled after 12 days with respect to total viable counts. In the first days, calpain activity is the main reason for protein degradation, while protein oxidation dominates for the rest of the time. Lipid-protein oxidation progress showed probably, protein oxidation started earlier than lipid oxidation in both muscles.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Science and Technology

  • ISSN

    0950-5423

  • e-ISSN

    1365-2621

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    3622-3629

  • Kód UT WoS článku

    000592310600011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85088089044