Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pickering emulsions synergistic stabilized with konjac glucomannan and xanthan gum/lysozyme nanoparticles: Structure, protection and gastrointestinal digestion

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F23%3A43906213" target="_blank" >RIV/60076658:12520/23:43906213 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2022.120507" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2022.120507</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2022.120507" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2022.120507</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Pickering emulsions synergistic stabilized with konjac glucomannan and xanthan gum/lysozyme nanoparticles: Structure, protection and gastrointestinal digestion

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of konjac glucomannan (KGM) on the stability and digestion characteristics of xanthan gum/lysozyme nanoparticles (XG/Ly NPs) stabilized Pickering emulsions was investigated. Results indicated that the high viscosity of KGM prompted the particles to be adsorbed toward the interface, which decreased the particle size and increased the stability of emulsions. As the concentration of KGM increased, the G &apos; and G &apos;&apos; of emulsions became larger and approached a &quot;solid-like&quot; state. When the KGM concentration was &gt;= 0.2 %, the large amplitude sweeps of the emulsion exhibited a &quot;weak strain overshoot&quot;. The network structure formed by KGM molecular chain and particles was intertwined around the droplets to form a polysaccharide layer and fibrous network structure. Emulsions containing KGM showed a &quot;spider web&quot; epidermal network pattern. It was found by illumination for 4 h that samples with 0.2 % KGM concentration increased the retention of beta-carotene by 18.74 %. KGM decreased the release rate of fatty acids and bioaccessibility by hindering bile salt and lipase adsorption.

  • Název v anglickém jazyce

    Pickering emulsions synergistic stabilized with konjac glucomannan and xanthan gum/lysozyme nanoparticles: Structure, protection and gastrointestinal digestion

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of konjac glucomannan (KGM) on the stability and digestion characteristics of xanthan gum/lysozyme nanoparticles (XG/Ly NPs) stabilized Pickering emulsions was investigated. Results indicated that the high viscosity of KGM prompted the particles to be adsorbed toward the interface, which decreased the particle size and increased the stability of emulsions. As the concentration of KGM increased, the G &apos; and G &apos;&apos; of emulsions became larger and approached a &quot;solid-like&quot; state. When the KGM concentration was &gt;= 0.2 %, the large amplitude sweeps of the emulsion exhibited a &quot;weak strain overshoot&quot;. The network structure formed by KGM molecular chain and particles was intertwined around the droplets to form a polysaccharide layer and fibrous network structure. Emulsions containing KGM showed a &quot;spider web&quot; epidermal network pattern. It was found by illumination for 4 h that samples with 0.2 % KGM concentration increased the retention of beta-carotene by 18.74 %. KGM decreased the release rate of fatty acids and bioaccessibility by hindering bile salt and lipase adsorption.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Polymers

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

    1879-1344

  • Svazek periodika

    305

  • Číslo periodika v rámci svazku

    neuvedeno

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000921593800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85145779278