Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Towards achieving circularity and sustainability in feeds for farmed blue foods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F23%3A43906374" target="_blank" >RIV/60076658:12520/23:43906374 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1111/raq.12766" target="_blank" >https://doi.org/10.1111/raq.12766</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/raq.12766" target="_blank" >10.1111/raq.12766</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Towards achieving circularity and sustainability in feeds for farmed blue foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aims of this review are to describe the role of &apos;blue-food production&apos; (animals, plants and algae harvested from freshwater and marine environments) within a circular bioeconomy, discuss how such a framework can help the sustainability and resilience of aquaculture and to summarise key examples of novel nutrient sources that are emerging in the field of fed-aquaculture species. Aquaculture now provides &gt;50% of the global seafood supply, a share that is expected to increase to at least 60% within the next decade. Aquaculture is an important tool for reducing resource consumption in global protein production and increasing resilience to climate change and other global disruptions (i.e. pandemics, geo-political instability). Importantly, blue foods also provide essential nutrition for a growing human population. Blue foods are helping to help the global goal of &apos;zero hunger&apos; (United Nation&apos;s Sustainable Development Goal 2) while reducing the dependency on finite natural resources but further refinement and new solutions are needed to make the industry more &apos;circular&apos; and sustainable, particularly with respect to sourcing raw materials for aquafeeds. This review describes the feed resources that are available or may be created within a circular bioeconomy framework, their role within the framework and in aquaculture and ultimately, how these resources contribute to de-risking and establishing a resilient aquaculture production chain.

  • Název v anglickém jazyce

    Towards achieving circularity and sustainability in feeds for farmed blue foods

  • Popis výsledku anglicky

    The aims of this review are to describe the role of &apos;blue-food production&apos; (animals, plants and algae harvested from freshwater and marine environments) within a circular bioeconomy, discuss how such a framework can help the sustainability and resilience of aquaculture and to summarise key examples of novel nutrient sources that are emerging in the field of fed-aquaculture species. Aquaculture now provides &gt;50% of the global seafood supply, a share that is expected to increase to at least 60% within the next decade. Aquaculture is an important tool for reducing resource consumption in global protein production and increasing resilience to climate change and other global disruptions (i.e. pandemics, geo-political instability). Importantly, blue foods also provide essential nutrition for a growing human population. Blue foods are helping to help the global goal of &apos;zero hunger&apos; (United Nation&apos;s Sustainable Development Goal 2) while reducing the dependency on finite natural resources but further refinement and new solutions are needed to make the industry more &apos;circular&apos; and sustainable, particularly with respect to sourcing raw materials for aquafeeds. This review describes the feed resources that are available or may be created within a circular bioeconomy framework, their role within the framework and in aquaculture and ultimately, how these resources contribute to de-risking and establishing a resilient aquaculture production chain.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Reviews in Aquaculture

  • ISSN

    1753-5123

  • e-ISSN

    1753-5131

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    27

  • Strana od-do

    1115-1141

  • Kód UT WoS článku

    000889860500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85142629217