Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Towards achieving circularity and sustainability in feeds for farmed blue foods

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Towards achieving circularity and sustainability in feeds for farmed blue foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aims of this review are to describe the role of 'blue-food production' (animals, plants and algae harvested from freshwater and marine environments) within a circular bioeconomy, discuss how such a framework can help the sustainability and resilience of aquaculture and to summarise key examples of novel nutrient sources that are emerging in the field of fed-aquaculture species. Aquaculture now provides >50% of the global seafood supply, a share that is expected to increase to at least 60% within the next decade. Aquaculture is an important tool for reducing resource consumption in global protein production and increasing resilience to climate change and other global disruptions (i.e. pandemics, geo-political instability). Importantly, blue foods also provide essential nutrition for a growing human population. Blue foods are helping to help the global goal of 'zero hunger' (United Nation's Sustainable Development Goal 2) while reducing the dependency on finite natural resources but further refinement and new solutions are needed to make the industry more 'circular' and sustainable, particularly with respect to sourcing raw materials for aquafeeds. This review describes the feed resources that are available or may be created within a circular bioeconomy framework, their role within the framework and in aquaculture and ultimately, how these resources contribute to de-risking and establishing a resilient aquaculture production chain.

  • Název v anglickém jazyce

    Towards achieving circularity and sustainability in feeds for farmed blue foods

  • Popis výsledku anglicky

    The aims of this review are to describe the role of 'blue-food production' (animals, plants and algae harvested from freshwater and marine environments) within a circular bioeconomy, discuss how such a framework can help the sustainability and resilience of aquaculture and to summarise key examples of novel nutrient sources that are emerging in the field of fed-aquaculture species. Aquaculture now provides >50% of the global seafood supply, a share that is expected to increase to at least 60% within the next decade. Aquaculture is an important tool for reducing resource consumption in global protein production and increasing resilience to climate change and other global disruptions (i.e. pandemics, geo-political instability). Importantly, blue foods also provide essential nutrition for a growing human population. Blue foods are helping to help the global goal of 'zero hunger' (United Nation's Sustainable Development Goal 2) while reducing the dependency on finite natural resources but further refinement and new solutions are needed to make the industry more 'circular' and sustainable, particularly with respect to sourcing raw materials for aquafeeds. This review describes the feed resources that are available or may be created within a circular bioeconomy framework, their role within the framework and in aquaculture and ultimately, how these resources contribute to de-risking and establishing a resilient aquaculture production chain.

Klasifikace

  • Druh

    Jimp - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Reviews in Aquaculture

  • ISSN

    1753-5123

  • e-ISSN

    1753-5131

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    27

  • Strana od-do

    1115-1141

  • Kód UT WoS článku

    000889860500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85142629217

Druh výsledku

Jimp - Článek v periodiku v databázi Web of Science

Jimp

OECD FORD

Fishery

Rok uplatnění

2023