Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biomass of the oleaginous yeast Rhodotorula toruloides as feed ingredient in the diet of Arctic char (Salvelinus alpinus): impact on quality; safety and sensory outcome

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12520%2F24%3A43908416" target="_blank" >RIV/60076658:12520/24:43908416 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1080/09064702.2024.2322145" target="_blank" >https://doi.org/10.1080/09064702.2024.2322145</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/09064702.2024.2322145" target="_blank" >10.1080/09064702.2024.2322145</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biomass of the oleaginous yeast Rhodotorula toruloides as feed ingredient in the diet of Arctic char (Salvelinus alpinus): impact on quality; safety and sensory outcome

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to test the impact of replacing vegetable oils commonly used in the feed of Arctic char (Salvelinus alpinus) with biomass of the oleaginous yeast Rhodotorula toruloides. For that, a control feed containing vegetable oils and an experimental feed including yeast biomass at 15% level, were fed to Arctic char. Sensory properties of the fish were tested. The content of undesirable compounds in the new feed ingredient were evaluated. Selected heavy metals and organic pollutants were measured in the yeast biomass and the levels found were below the limits of the regulations defined by the European Union. Moisture and ash contents were similar between the two feeds. Hepatic activity of 7-ethoxyresorufin-O-deethylase was evaluated between the two fish groups and no significant differences were observed. The sensory analysis conducted on heat treated fish fillets with untrained volunteers showed no perceptible sensory difference.

  • Název v anglickém jazyce

    Biomass of the oleaginous yeast Rhodotorula toruloides as feed ingredient in the diet of Arctic char (Salvelinus alpinus): impact on quality; safety and sensory outcome

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to test the impact of replacing vegetable oils commonly used in the feed of Arctic char (Salvelinus alpinus) with biomass of the oleaginous yeast Rhodotorula toruloides. For that, a control feed containing vegetable oils and an experimental feed including yeast biomass at 15% level, were fed to Arctic char. Sensory properties of the fish were tested. The content of undesirable compounds in the new feed ingredient were evaluated. Selected heavy metals and organic pollutants were measured in the yeast biomass and the levels found were below the limits of the regulations defined by the European Union. Moisture and ash contents were similar between the two feeds. Hepatic activity of 7-ethoxyresorufin-O-deethylase was evaluated between the two fish groups and no significant differences were observed. The sensory analysis conducted on heat treated fish fillets with untrained volunteers showed no perceptible sensory difference.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Agriculturae Scandinavica, Section A - Animal Science

  • ISSN

    0906-4702

  • e-ISSN

    1651-1972

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    NO - Norské království

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    130-142

  • Kód UT WoS článku

    001189725800001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85188561271