Microbial communities of the stratified soda Lake Doroninskoe (Transbaikal region)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12640%2F10%3A00012443" target="_blank" >RIV/60076658:12640/10:00012443 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Microbial communities of the stratified soda Lake Doroninskoe (Transbaikal region)
Popis výsledku v původním jazyce
The physicochemical properties, species composition, and vertical distribution of microorganisms in the water column, shoreline microbial mat, and small shoreline mud volcanoes of the stratified soda Lake Doroninskoe were investigated in September 2007.The lake is located in the Transbaikal region, in the permafrost zone (51A degrees 25'N; 112A degrees 28'E). The maximal depth of the contemporary lake is about 6 m, the pH value of the water is 9.72, and the water mineralization in the near-bottom horizon is 32.3 g l(-1). In summer, the surface oxygen-containing horizon of the water column becomes demineralized to 26.5 g l(-1); at a depth of 3.5-4.0 m, an abrupt transition occurs to the aerobic zone containing hydrosulfide (up to 12.56 g l(-1)). Hydrosulfide was also detected in trace quantities in the upper water horizons. The density stratification of the water column usually ensures stable anaerobic conditions until the freezing period (November and December). The primary production
Název v anglickém jazyce
Microbial communities of the stratified soda Lake Doroninskoe (Transbaikal region)
Popis výsledku anglicky
The physicochemical properties, species composition, and vertical distribution of microorganisms in the water column, shoreline microbial mat, and small shoreline mud volcanoes of the stratified soda Lake Doroninskoe were investigated in September 2007.The lake is located in the Transbaikal region, in the permafrost zone (51A degrees 25'N; 112A degrees 28'E). The maximal depth of the contemporary lake is about 6 m, the pH value of the water is 9.72, and the water mineralization in the near-bottom horizon is 32.3 g l(-1). In summer, the surface oxygen-containing horizon of the water column becomes demineralized to 26.5 g l(-1); at a depth of 3.5-4.0 m, an abrupt transition occurs to the aerobic zone containing hydrosulfide (up to 12.56 g l(-1)). Hydrosulfide was also detected in trace quantities in the upper water horizons. The density stratification of the water column usually ensures stable anaerobic conditions until the freezing period (November and December). The primary production
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Microbiology
ISSN
0026-2617
e-ISSN
—
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000278407800016
EID výsledku v databázi Scopus
—