Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah jódu v potravinách živocišného puvodu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F04%3A01%3A_3932" target="_blank" >RIV/60076658:_____/04:01:_3932 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/04:01:_3932

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah jódu v potravinách živocišného puvodu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plošný pruzkum prokázal, že v bazénových vzorcích kravského mléka opakovane mezirocne vzrostl prumerný obsah jódu. Nárust je vyjádren jak navýšením prumerné koncentrace na 380,0+306,1 g I.l-1 (variacní koeficient 80,6%, variacní rozpetí 4,3 - 1471,4 g I.l-1, median 308,4 g I.l-1), tak zvýšením podílu dodavatelu s obsahem jódu v mléce nad hranicí optima. Studie prokázala známý nízký obsah jódu v objemných krmivech pro skot na území CR, který byl aktuelne na vyžádání hygienické služby rovnež deklarován Ústredním kontrolním a zkušebním ústavem zemedelským v Praze. Z pruzkumu je patrné, že dojnicím v 80 % stád jsou prostrednictvím krmných dávek poskytovány doplnkové zdroje jódu. Vysoký obsah jódu v mléce je odrazem neúmerné a chybné suplementace. V širokémsortimentu nabídky minerálních krmných prísad a premixu obohacených o jód v množství od 5 do 700mg/kg ztrácí chovatelé prehled o suplementacní úrovni. Cást nadlimitního príjmu jódu dojnicemi je zpusobena kumulovanou suplementací.

  • Název v anglickém jazyce

    Iodine content in food of animal origin

  • Popis výsledku anglicky

    Survey showed, that iodine content increased in pool samples of cow milk. The increase is expresed as increase of concentration as well as increase of delliverers with iodine content in milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44013" target="_blank" >1B44013: Regulace obsahu jódu v potravinách živočišného původu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    RYŠAVÁ, Lydie (ed.). Sborník. VII. konference s mezinárodní úcastí u príležitosti Dne jódu. "Jodový deficit a jeho prevence v CR a okolních zemích". Meziresortní komise pro rešení jódového deficitu pri Státním zdravotním ústavu v Praze.

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    17

  • Název nakladatele

    Zdravotní ústav se sídlem v Ostrave

  • Místo vydání

    Zdravotní ústav se sídlem v Ostrave

  • Místo konání akce

    Ostrava

  • Datum konání akce

    10. 3. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku