Semiquantitative determination of food acid dyes by magnetic textile solid phase extraction followed by image analysis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077344%3A_____%2F19%3A00505677" target="_blank" >RIV/60077344:_____/19:00505677 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15310/19:73595195
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618315383?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618315383?via%3Dihub</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.125" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2018.08.125</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Semiquantitative determination of food acid dyes by magnetic textile solid phase extraction followed by image analysis
Popis výsledku v původním jazyce
Magnetic textile solid phase extraction, based on the use of magnetically modified non-woven textile impregnated with chitosan, was successfully employed for the preconcentration of acid food dyes from water solutions. The photos of textile squares with the adsorbed dye were taken with a mobile phone. The image analysis of the photos was performed using appropriate freeware. The values of saturation, obtained through the HSB color space, were proportional to the dye concentration in the analyzed samples. Described inexpensive, simple and elution free assay enables analysis of dyes concentration in various solutions. This novel method has a potential to be a useful alternative to existing semiquantitative determination procedures, especially for dyes analysis.
Název v anglickém jazyce
Semiquantitative determination of food acid dyes by magnetic textile solid phase extraction followed by image analysis
Popis výsledku anglicky
Magnetic textile solid phase extraction, based on the use of magnetically modified non-woven textile impregnated with chitosan, was successfully employed for the preconcentration of acid food dyes from water solutions. The photos of textile squares with the adsorbed dye were taken with a mobile phone. The image analysis of the photos was performed using appropriate freeware. The values of saturation, obtained through the HSB color space, were proportional to the dye concentration in the analyzed samples. Described inexpensive, simple and elution free assay enables analysis of dyes concentration in various solutions. This novel method has a potential to be a useful alternative to existing semiquantitative determination procedures, especially for dyes analysis.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
274
Číslo periodika v rámci svazku
February
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
215-219
Kód UT WoS článku
000448141800027
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85052655168