Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv podmínek pěstování na obsah polyfenolických látek ve slupkách brambor u odrůd různě citlivých ke strupovitosti.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077379%3A_____%2F01%3A61013171" target="_blank" >RIV/60077379:_____/01:61013171 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv podmínek pěstování na obsah polyfenolických látek ve slupkách brambor u odrůd různě citlivých ke strupovitosti.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsahy polyfenolických látek ve slupkách hlíz brambor byly ovlivněny odrůdou, lokalitou, ročníkem, dobou odběru hlíz a nebyly ovlivněny dobou zralosti odrůd brambor. Odrůdy se lišily obsahem polyfenolických látek ve slupce. Obsah těchto látek ve slupkáchpatnácti testovaných odrůd, různě citlivých ke strupovitosti, byl nejvyšší u odrůd méně náchylných. Regresní analýza prokázala, že se zvyšujícím se obsahem polyfenolických látek ve slupkách se snižuje stupeň napadení (P=0,006). Schopnost odrůd akumulovat buď více, nebo méně polyfenolických látek se projevila shodně na obou plochách i v nádobovém pokusu. Obsah polyfenolických látek ve slupce hlíz brambor ve vztahu k k výskytu strupovitosti je nutné studovat v období iniciace infekce, tj. v našich podmínkách 60-65 dnů od výsadby. V průběhu vegetace dochází k poklesu obsahu těchto látek ve slupce hlíz a rozdíly mezi odrůdami se snižují.

  • Název v anglickém jazyce

    The effects of cultivation conditions on polyphenol compounds levels in potato tubers periderm in varieties differing in their susceptibility to common scab.

  • Popis výsledku anglicky

    Field and glasshouse trials were performed in 2000 and 2001 to estimate total polyphenol contents in 15 potato cultivars from two sites that differed in the level of scab incidence. Polyphenol content was determined spectrophotometrically by Folin-Ciocalteau reagent at a wavelength 765 nm in tuber peelings of cultivars less and more susceptible to common scab. The polyphenol content of tuber peeling was influenced by cultivar, site, year and age of tuber periderm and was not influenced by maturity. Thehighest polyphenol content was observed in potato cultivars less susceptible to the scab. Regression analysis showed that negative relation occurs between polyphenol content and potato scab incidence (P=0,006). The polyphenol content significantly decreased during vegetative period.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EH - Ekologie – společenstva

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IBS6066001" target="_blank" >IBS6066001: Využití antioxidativních enzymů jako markeru pro stanovení citlivosti brambor k obecné strupovitosti</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z mezinárodní vědecké konference Biologicky aktivní fenolické látky v zemědělských plodinách.

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    66-75

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Místo vydání

    Jevíčko

  • Místo konání akce

    Praha [CZ]

  • Datum konání akce

    7. 11. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku