Vliv podmínek pěstování na obsah polyfenolických látek ve slupkách brambor u odrůd různě citlivých ke strupovitosti.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077379%3A_____%2F01%3A61013171" target="_blank" >RIV/60077379:_____/01:61013171 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podmínek pěstování na obsah polyfenolických látek ve slupkách brambor u odrůd různě citlivých ke strupovitosti.
Popis výsledku v původním jazyce
Obsahy polyfenolických látek ve slupkách hlíz brambor byly ovlivněny odrůdou, lokalitou, ročníkem, dobou odběru hlíz a nebyly ovlivněny dobou zralosti odrůd brambor. Odrůdy se lišily obsahem polyfenolických látek ve slupce. Obsah těchto látek ve slupkáchpatnácti testovaných odrůd, různě citlivých ke strupovitosti, byl nejvyšší u odrůd méně náchylných. Regresní analýza prokázala, že se zvyšujícím se obsahem polyfenolických látek ve slupkách se snižuje stupeň napadení (P=0,006). Schopnost odrůd akumulovat buď více, nebo méně polyfenolických látek se projevila shodně na obou plochách i v nádobovém pokusu. Obsah polyfenolických látek ve slupce hlíz brambor ve vztahu k k výskytu strupovitosti je nutné studovat v období iniciace infekce, tj. v našich podmínkách 60-65 dnů od výsadby. V průběhu vegetace dochází k poklesu obsahu těchto látek ve slupce hlíz a rozdíly mezi odrůdami se snižují.
Název v anglickém jazyce
The effects of cultivation conditions on polyphenol compounds levels in potato tubers periderm in varieties differing in their susceptibility to common scab.
Popis výsledku anglicky
Field and glasshouse trials were performed in 2000 and 2001 to estimate total polyphenol contents in 15 potato cultivars from two sites that differed in the level of scab incidence. Polyphenol content was determined spectrophotometrically by Folin-Ciocalteau reagent at a wavelength 765 nm in tuber peelings of cultivars less and more susceptible to common scab. The polyphenol content of tuber peeling was influenced by cultivar, site, year and age of tuber periderm and was not influenced by maturity. Thehighest polyphenol content was observed in potato cultivars less susceptible to the scab. Regression analysis showed that negative relation occurs between polyphenol content and potato scab incidence (P=0,006). The polyphenol content significantly decreased during vegetative period.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EH - Ekologie – společenstva
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IBS6066001" target="_blank" >IBS6066001: Využití antioxidativních enzymů jako markeru pro stanovení citlivosti brambor k obecné strupovitosti</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z mezinárodní vědecké konference Biologicky aktivní fenolické látky v zemědělských plodinách.
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
66-75
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Místo vydání
Jevíčko
Místo konání akce
Praha [CZ]
Datum konání akce
7. 11. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—