Obecná strupovitost brambor - detekce náchylnosti odrůd a opatření v pěstitelské praxi.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077379%3A_____%2F03%3A61033129" target="_blank" >RIV/60077379:_____/03:61033129 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obecná strupovitost brambor - detekce náchylnosti odrůd a opatření v pěstitelské praxi.
Popis výsledku v původním jazyce
Obecná strupovitost brambor (Streptomyces sp.) je rozšířená choroba a odrůdy brambor mají rozdílnou náchylnost k tomuto onemocnění. Praktická ochrana proti obecné strupovitosti je zaměřena na úpravu faktorů prostředí a využití vlastností odrůd. Šlechtěníbrambor zahrnuje pouze popis náchylnosti novošlechtění k této chorobě. Omezení napadení hlíz brambor je v současné době velmi aktuální, neboť choroba významným způsobem ovlivňuje tržní uplatnění brambor. Dosud ojedinělý komplexní přístup k problematiceobecné strupovitosti umožnil nalézt nebo lépe definovat několik markerů pro testování náchylnosti novošlechtění brambor ke strupovitosti (poměr Ca/P, obsah polyfenolových látek a aktivita antioxidativního obranného systému v peridermu hlízy). Prezentované metodiky umožňují provádět selekci kříženců brambor u nichž by riziko náchylnosti k obecné strupovitosti bylo nejmenší. Metodiky mohou také přispět k objasnění fyziologických procesů v hlíze ve vztahu k dalším stresovým faktorům prostře
Název v anglickém jazyce
Common scab of potato - detection of cultivar sensitivity and arrangements in growing practice.
Popis výsledku anglicky
Common scab of potato is an infectious disease that does not decrease yields, but does decrease the quality of fresh market potato tubers. Cultivars differ in their susceptibility to infection by several Streptomyces species and no cultivar is totally resistant. Practical protection against common scab is focused on regulation of soil factors and using of cultivar characteristics. Potato breeding includes only description of new varieties to this disease. Hitherto sporadic complex research of th e common scab enabled us to find or better define several markers for testing of new varieties regarding potato susceptibility to common scab (Ca/P ratio, content of polyphenolic compounds, capacity of antioxidative enzyme defensive system in potato tuber periderm). Presented methods enable selection of hybrids with high probability of low susceptibility to common scab. Methods can contribute to clarify physiologial processes in potato tuber in relation to stress factors (temperature, moisture,
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
EH - Ekologie – společenstva
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
80-7271-138-5
Počet stran knihy
32
Název nakladatele
Ústav zemědělských a potravinářských informací
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—