Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obecná strupovitost brambor - detekce náchylnosti odrůd a opatření v pěstitelské praxi.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60077379%3A_____%2F03%3A61033129" target="_blank" >RIV/60077379:_____/03:61033129 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obecná strupovitost brambor - detekce náchylnosti odrůd a opatření v pěstitelské praxi.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obecná strupovitost brambor (Streptomyces sp.) je rozšířená choroba a odrůdy brambor mají rozdílnou náchylnost k tomuto onemocnění. Praktická ochrana proti obecné strupovitosti je zaměřena na úpravu faktorů prostředí a využití vlastností odrůd. Šlechtěníbrambor zahrnuje pouze popis náchylnosti novošlechtění k této chorobě. Omezení napadení hlíz brambor je v současné době velmi aktuální, neboť choroba významným způsobem ovlivňuje tržní uplatnění brambor. Dosud ojedinělý komplexní přístup k problematiceobecné strupovitosti umožnil nalézt nebo lépe definovat několik markerů pro testování náchylnosti novošlechtění brambor ke strupovitosti (poměr Ca/P, obsah polyfenolových látek a aktivita antioxidativního obranného systému v peridermu hlízy). Prezentované metodiky umožňují provádět selekci kříženců brambor u nichž by riziko náchylnosti k obecné strupovitosti bylo nejmenší. Metodiky mohou také přispět k objasnění fyziologických procesů v hlíze ve vztahu k dalším stresovým faktorům prostře

  • Název v anglickém jazyce

    Common scab of potato - detection of cultivar sensitivity and arrangements in growing practice.

  • Popis výsledku anglicky

    Common scab of potato is an infectious disease that does not decrease yields, but does decrease the quality of fresh market potato tubers. Cultivars differ in their susceptibility to infection by several Streptomyces species and no cultivar is totally resistant. Practical protection against common scab is focused on regulation of soil factors and using of cultivar characteristics. Potato breeding includes only description of new varieties to this disease. Hitherto sporadic complex research of th e common scab enabled us to find or better define several markers for testing of new varieties regarding potato susceptibility to common scab (Ca/P ratio, content of polyphenolic compounds, capacity of antioxidative enzyme defensive system in potato tuber periderm). Presented methods enable selection of hybrids with high probability of low susceptibility to common scab. Methods can contribute to clarify physiologial processes in potato tuber in relation to stress factors (temperature, moisture,

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

    EH - Ekologie – společenstva

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    80-7271-138-5

  • Počet stran knihy

    32

  • Název nakladatele

    Ústav zemědělských a potravinářských informací

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS knihy