Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika přípravy bezvirových materiálů v novošlechtění a udržovacím šlechtění bramboru s využitím biotechnologických a virologických postupů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F08%3A9P000358" target="_blank" >RIV/60109807:_____/08:9P000358 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika přípravy bezvirových materiálů v novošlechtění a udržovacím šlechtění bramboru s využitím biotechnologických a virologických postupů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předložená metodika představuje originální a ucelený postup, jehož praktická aplikace umožní přechod na bezvirové novošlechtění a v plném rozsahu zajistí bezvirové udržovací šlechtění bramboru v České republice. Je výsledkem koordinovaného a systematického výzkumu na pracovišti řešitele a přímé spolupráce a mnohaletého ověřování na spoluřešitelských pracovištích, zabývajících se novošlechtěním bramboru. Výsledná metodika optimalizuje pracovní postupy s ohledem na konkrétní podmínky jednotlivých šlechtitelských pracovišť a její využívání zcela nahrazuje dříve používané postupy.

  • Název v anglickém jazyce

    Methodics for preparation of virus-free materials in new potato variety breeding and maintenance breeding using of biotechnological and virological procedures.

  • Popis výsledku anglicky

    The submitted methodics presents an original and comprehensive procedure, whose application in practice makes possible transfer to virus-free breeding of new potato varieties and in full provides virus-free maintenance breeding of potato in the Czech Republic. It is a result of coordinated and systematic research in investigator workplace and direct cooperation and long-year verification in co-investigator workplaces aimed at breeding of new potato varieties. The resulting methodics optimizes operationswith regard to concrete conditions of individual breeding workplaces and its use fully replaces previously applied procedures.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53036" target="_blank" >1B53036: Novošlechtění bramboru na bezvirovém základě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Praktické informace VÚB, č. 27

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    Postup vychází z explantátových technik a je doplněn o diagnostické laboratorní metody. Jedná se o vytvoření aseptických kultur, eliminaci virových chorob,dlouhodobé uchovávání bezvirových klonů a jejich rychlé množení.

  • Ekonomické parametry

    Ekonomická efektivnost postupu je vysoká, neboť snižuje náklady na udržení zdravotního stavu v novošlechtění a zkracuje cyklus množení nejvyšších stupňů sadby v udržovacím šlechtění.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství České republiky

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku