Metodika přípravy bezvirových materiálů v novošlechtění a udržovacím šlechtění bramboru s využitím biotechnologických a virologických postupů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F08%3A9P000358" target="_blank" >RIV/60109807:_____/08:9P000358 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika přípravy bezvirových materiálů v novošlechtění a udržovacím šlechtění bramboru s využitím biotechnologických a virologických postupů
Popis výsledku v původním jazyce
Předložená metodika představuje originální a ucelený postup, jehož praktická aplikace umožní přechod na bezvirové novošlechtění a v plném rozsahu zajistí bezvirové udržovací šlechtění bramboru v České republice. Je výsledkem koordinovaného a systematického výzkumu na pracovišti řešitele a přímé spolupráce a mnohaletého ověřování na spoluřešitelských pracovištích, zabývajících se novošlechtěním bramboru. Výsledná metodika optimalizuje pracovní postupy s ohledem na konkrétní podmínky jednotlivých šlechtitelských pracovišť a její využívání zcela nahrazuje dříve používané postupy.
Název v anglickém jazyce
Methodics for preparation of virus-free materials in new potato variety breeding and maintenance breeding using of biotechnological and virological procedures.
Popis výsledku anglicky
The submitted methodics presents an original and comprehensive procedure, whose application in practice makes possible transfer to virus-free breeding of new potato varieties and in full provides virus-free maintenance breeding of potato in the Czech Republic. It is a result of coordinated and systematic research in investigator workplace and direct cooperation and long-year verification in co-investigator workplaces aimed at breeding of new potato varieties. The resulting methodics optimizes operationswith regard to concrete conditions of individual breeding workplaces and its use fully replaces previously applied procedures.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53036" target="_blank" >1B53036: Novošlechtění bramboru na bezvirovém základě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Praktické informace VÚB, č. 27
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Postup vychází z explantátových technik a je doplněn o diagnostické laboratorní metody. Jedná se o vytvoření aseptických kultur, eliminaci virových chorob,dlouhodobé uchovávání bezvirových klonů a jejich rychlé množení.
Ekonomické parametry
Ekonomická efektivnost postupu je vysoká, neboť snižuje náklady na udržení zdravotního stavu v novošlechtění a zkracuje cyklus množení nejvyšších stupňů sadby v udržovacím šlechtění.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství České republiky
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
—