Obsah amylózy a fosforu ve škrobu u odrůd brambor určených pro výrobu škrobu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F10%3A1R000424" target="_blank" >RIV/60109807:_____/10:1R000424 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah amylózy a fosforu ve škrobu u odrůd brambor určených pro výrobu škrobu
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah amylózy a amylopektinu ovlivňuje nejen fyzikálně-chemické vlastnosti škrobu, ale má vliv i na průmyslové využití škrobu. Fosfor ovlivňuje funkční vlastnosti škrobu a bramborový škrob je znám vysokou hladinou esterů fosfátu. Práce se zabývá zhodnocením obsahů amylózy a fosforu ve škrobu ve vztahu k 20 odrůdám bramboru pěstovaných na 5 stanovištích v průběhu tří let (2005 - 2007). Laboratorním způsobem získaný škrob byl použit pro stanovení obsahu amylózy enzymatickou metodou (Megazyme) a obsahu fosforu spektrofotometrickou metodou.
Název v anglickém jazyce
Amylose and phosphorus content of the starch in starch potato varieties
Popis výsledku anglicky
Content of amylose and amylopectin in starch influences not only physical and chemical properties, but it also has influence of industrial use of starch. Phosphorus affects functional starch properties; potato starch is known for its high level of phosphate esters. The study is focused on an evaluation of amylose and phosphorus content of the starch in 20 potato varieties grown in 5 localities during three years (2005 - 2007). Starch recovered in a laboratory way was used for determination of amylose content using an enzymatic approach (Megazyme) and phosphorus content using a spectrophotometric approach.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G57056" target="_blank" >1G57056: Specifikace odrůdové skladby a podmínek pěstování obilovin a brambor pro produkci škrobu s nepotravinářským využitím</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
VÉDECKÉ PRÁCE VÝZKUMNÝ ÚSTAV BRAMBORÁŘSKÝ HAVLÍČKŮV BROD
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
18
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—