Stříbřitost slupky bramboru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F14%3A%230000282" target="_blank" >RIV/60109807:_____/14:#0000282 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://vubhb.cz/cs/knihovna/prakticke-informace/stribritost-slupky-bramboru-2014" target="_blank" >http://vubhb.cz/cs/knihovna/prakticke-informace/stribritost-slupky-bramboru-2014</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stříbřitost slupky bramboru
Popis výsledku v původním jazyce
Publikace v řadě Praktické informace, ISBN 978-80-86940-56-4, č. 50: 12 s.. Stříbřitost slupky bramboru byla v minulosti v naší zemědělské praxi chorobou málo známou a nebo byla považována za okrajový problém bez závažného hospodářského významu. Změny vprodeji hlíz, kdy součástí tržní úpravy je jejich mytí, zásadně změnily pohled na tuto problematiku. V souvislosti s požadavky na kvalitu hlíz, zejména na jejich vzhled, se stříbřitost slupky stala sledovanou chorobou ovlivňující prodejnost tohoto produktu. Ochrana spočívá především v agrotechnický opatřeních, možné je též použití fungicidů na sadbové, případně i konzumní hlízy.
Název v anglickém jazyce
Potato silver scurf
Popis výsledku anglicky
Publication from the series Practical Information, ISBN 978-80-86940-56-4, No. 50, 12 p. Potato silver scurf was little known disease in our agricultural practice in the past or it was considered as a marginal problem without serious economic impact. Modifications in potato marketing, when washing is a part of postharvest handling, substantially changed the view of these problems. In context with requirements for potato quality, especially tuber appearance, silver scurf became a monitored disease affecting marketability of the product. The control particularly consists in cultural measures; fungicide application on seed and/or ware potatoes is also possible.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů