Možnosti snížení vstupů herbicidů při zachování odpovídající úrovně regulace plevelů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F15%3A%230000378" target="_blank" >RIV/60109807:_____/15:#0000378 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti snížení vstupů herbicidů při zachování odpovídající úrovně regulace plevelů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem řešení části projektu, zabývajícím se herbicidní ochranou brambor, bylo snížit vstupy herbicidů při zachování odpovídající úrovně regulace plevelů v technologii pěstování brambor. Snahou bylo přispět ke snížení vstupů chemických látek při pěstování brambor a tím snížení zátěže životního prostředí a rizika znečištění půdy, spodních vod, ale i potravin rezidui pesticidů. Současná technologie ochrany brambor proti plevelům používá paušální, mnohdy zbytečně vyšší dávky herbicidů, než jaké zabezpečí požadovanou účinnost regulačních opatření proti plevelům. Z pokusů prováděných v minulých letech vyplynulo, že při snížení standardně používaných dávek herbicidů o 50 % byla snížena plevelohubná účinnost v průměru pouze o 10 %, přičemž výnos hlíz ovlivněn nebyl. V praxi je však třeba se řídit platnými registrovanými dávkami jednotlivých herbicidů. V případě dalšího snižování dávek hrozí nebezpečí vzniku rezistence u některých plevelných druhů.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of herbicide input reduction with simultaneous maintenance of corresponding weed control level
Popis výsledku anglicky
The aim of the project part realization, aimed at herbicide weed control in potatoes, was reduction of herbicide inputs with simultaneous maintenance of corresponding weed control level in the potato growing technology. The effort was made to contribute to reduction of chemical compound inputs in potato growing and thus reduction of environmental load and risk of soil and surface water contamination and also reduction of food contamination by pesticide residues. Current potato weed management technology uses generalized, frequently useless higher herbicide rates than rates ensuring the required efficacy of weed control measures. The trials performed in recent years indicated that 50 % reduction of standard used herbicide rates decreased weed control efficacy on average of only 10 % with no effect on yield. However, in practice, valid registered rates of individual herbicides must be followed. In case of further rate reduction a risk of resistance development arises in several weed species.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů