Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bakteriální kroužkovitost bramboru Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F17%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60109807:_____/17:N0000016 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/17:00004044

  • Výsledek na webu

    <a href="http://vubhb.cz/cs/knihovna/certifikovane-metodiky/bakterialni-krouzkovitost-bramboru-clavibacter-michiganensis-subsp-sepedonicus" target="_blank" >http://vubhb.cz/cs/knihovna/certifikovane-metodiky/bakterialni-krouzkovitost-bramboru-clavibacter-michiganensis-subsp-sepedonicus</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bakteriální kroužkovitost bramboru Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodika komplexně popisuje příznaky bakteriální kroužkovitosti bramboru, způsob přenosu a jejího šíření, charakterizuje původce choroby, bakterii Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus a popisuje determinaci a detekci patogenu a možnosti jeho regulace. Hlavním cílem metodiky je redukce pozitivních nálezů původce bakteriální kroužkovitosti při fytosanitárních kontrolách v ČR i v zahraničí. Informace a postupy jsou určené pro odbornou veřejnost - šlechtitele, množitele, pěstitele brambor a měly by přispět: 1) k objasnění možností šíření patogenu v oblastech mírného klimatického pásma střední Evropy, na základě znalosti jeho infekčního cyklu a hostitelského spektra; 2) k stanovení podmínek horizontálního a vertikálního způsobu šíření patogenu; 3) k rozšíření možností včasného záchytu patogenu v šlechtitelském a množitelském materiálu; 4) k rychlejšímu zavedení postupů prověřování vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů do praxe; 5) obnovení důvěry v české odrůdy.

  • Název v anglickém jazyce

    Bacterial ring rot of potato Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

  • Popis výsledku anglicky

    Methodology describes sympthoms of bacterial ring rot of potato, the way of transfer and spreading,bacterial causal agent Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus characteristic, pathogen detection and determination and options of regulation comprehensively. The main goal of methodology is reduction of positive finding of causal agent of bacterial ring rot during the phytosanitary inspection in the Czech Republic and abroad. Information and procedures are meant for branch specialists - breeders, seed multipliers, potato growers and should be contribute to: 1)explanation of pathogen spreading possibilities in mild climate region in central Europe; 2)determination of circumstances for horizontal and vertical spreading of pathogen; 3)extension of possibilities of early discoveries of disease - causing pathogen in breeding and propagating potato materials; 4)faster introducing of material-testing technique of initial potato materials for breeding and propagating; 5) restoring of confidence in czech potato varieties.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310218" target="_blank" >QJ1310218: Snížení rizika výskytu původce bakteriální kroužkovitosti bramboru v šlechtitelském a množitelském materiálu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    PI č. 68

  • Číslo předpisu

    8666/2017-MZE-17224

  • Technické parametry

    Osvědčení pod č.j. 8666/2017-MZE-17224 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo dne 20.2.2017 Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 1/2017 uzavřená dne 6.1.2017 mezi stranami - Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a VESA Velhartice, a.s., Velhartice, 341 42 Kolinec, IČ: 46884335, zastoupený Ing. Viktorem Kopačkou, ředitelem (uživatel).

  • Ekonomické parametry

    Bakteriální kroužkovitost bramboru v ČR doposud nezpůsobuje ztráty v průběhu vegetace, na výnosu sklizně, při skladování a nepoškozuje lidské zdraví. Primární ekonomické ztráty farmářů jsou způsobeny nulovou tolerancí patogenu v sadbovém materiálu a z toho vyplývajícími MRO uvalenými na podniky s pozitivním výskytem. Nákladná sanitační opatření zahrnují dezinfekční prostředky, ochranné pomůcky apod. (cca 250 tis. Kč/rok a odrůdu)a osobní náklady spojené s jejich realizací. V dohledné době nelze očekávat zrušení nebo zmírnění legislativně podložené nulové tolerance. Sekundární, dlouhodobé ekonomické ztráty vznikají v důsledku ztráty důvěry podniku u pěstitelů. Tyto ztráty jsou obtížně vyčíslitelné. Farmáři se obávají nakupovat sadbu z podniku s MRO minulostí. Pěstitelé a šlechtitelé pak obtížně hledají nové zákazníky. Zisk podniku při množení perspektivní odrůdy se odhaduje na cca 2400 tis. Kč/rok, tj. 12000 tis. Kč za 5 let.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 110 00 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů