Technologie pěstování brambor s využitím kapkové závlahy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F18%3AN0000061" target="_blank" >RIV/60109807:_____/18:N0000061 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie pěstování brambor s využitím kapkové závlahy
Popis výsledku v původním jazyce
Využití závlahy je nejefektivnějším způsobem, jak eliminovat negativní dopady sucha na stabilitu produkce brambor. Závlaha brambor je v podmínkách ČR využívána v ranobramborářských oblastech Polabí a Jižní Moravy. A právě při pěstování brambor pro nejranější sklizně má závlaha tradici. Využívají se zde systémy závlah postřikem, které jsou zde technicky zabezpečeny. Tyto způsoby závlah jsou pro oblast Vysočiny nevhodné z důvodu vysoké spotřeby závlahové vody. Vzhledem k omezeným vodním zdrojům je pro Vysočinu možným řešením využití kapkové závlahy. Ta se na rozdíl od klasické závlahy postřikem vyznačuje tím, že malé množství vody je přiváděno pouze do kořenové zóny rostlin. Takže voda je efektivně využita rostlinami bez nežádoucího výparu z povrchu půdy a rostlin. Závlaha může být přesně automaticky řízena. Nedochází k vyplavování živin, zejména dusíku. Zároveň nejsou ovlhčovány listy rostlin, což je u brambor velice důležitý faktor vzhledem k infekci plísní bramboru. K dalším možnostem patří i aplikace živin v závlaze.
Název v anglickém jazyce
Potato growing technology using drip irrigation
Popis výsledku anglicky
Using irrigation is the most effective way to eliminate the negative effects of drought on potato production stability. In the Czech Republic, the irrigation of potatoes is used in early potatoes areas of the Elbe and South Moravia. And it is in the cultivation of potatoes for the earliest harvest that irrigation has a tradition. Spray irrigation systems are used here that are technically secure. These irrigation methods are unsuitable for the Vysočina Region due to the high consumption of irrigation water. Due to limited water resources, the use of drip irrigation is a possible solution for Vysočina. This, in contrast to conventional irrigation, is characterized by the fact that a small amount of water is fed only to the root zone of the plants. So water is effectively used by plants without undesirable vapor from the soil and plant surfaces. Irrigation can be precisely controlled automatically. Nutrients, especially nitrogen, are not leached out. At the same time, the leaves of the plants are not moistened, which is a very important factor in potato infection due to potato infection. Other options include the application of nutrients in irrigation.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610020" target="_blank" >QJ1610020: Nové poznatky pro ekonomicky a ekologicky efektivní produkci brambor v podmínkách sucha a výkyvů počasí vedoucí k dlouhodobě udržitelnému systému hospodaření na půdě v oblastech pěstování brambor.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VÚB 01/18
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Smlouva je uzavřena s AGRO Posázaví, a.s.; Okrouhlice 45; 582 31 Okrouhlice; IČO: 25250868; DIČ: CZ25250868
Ekonomické parametry
zvýšení produkce a stability výnosů
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
60109807
Název vlastníka
Výzkumný ústav bramborářský, H.B. s.r.o,
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—