Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000016" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv termínu sklizně brambor na výskyt chorob a škůdců na hlízách.
Popis výsledku v původním jazyce
Odborný článek v: Agromanuál – Profesionální ochrana rostlin. 15, č. 8: s. 45 – 47. Článek se podrobně zabývá vlivem termínu sklizně brambor na výskyt řady škodlivých činitelů. Kromě technologických, organizačních, obchodních a jiných důvodů souvisejících se sklizní má volba vhodného termínu sklizně u sadby a konzumních brambor zcela zásadní vliv na jejich zdravotní stav a tedy i na kvalitu hlíz a skladování. Zvláštní postavení mají jen brambory rané, které se sklízejí do konce června. Termín jejich sklizně je dán především aktuálním výnosem a cenou na trhu. Jediným omezujícím faktorem je ochranná lhůta, pokud jsou použity přípravky proti plísni bramboru, je-li výskyt choroby velmi časný. V tomto případě musí termín sklizně toto omezení respektovat. Sklizni u sadby a brambor konzumních ostatních by mělo předcházet rozhodnutí o ukončení vegetace, ať již mechanicky nebo chemicky. Základní pravidlem pro termín sklizně je, aby hlízy byly sklizeny co nejdříve po ukončení vegetace, ale měly vyzrálou slupku. Sklizeň by tedy měla být zahájena ihned po vyzrání slupky, jelikož snižuje se napadení hlíz vločkovitostí, stříbřitostí slupky, napadení drátovci a dalšími škůdci, zabraňuje obrůstání a následným infekcím chorobami, omezuje abiotické poruchy (zkrácení dormance, hlízkovitost) a snižuje ztráty způsobené některými dalšími škodlivými činiteli (měkká hniloba, hraboši, zmrznutí hlíz).
Název v anglickém jazyce
An effect of potato harvest date on tuber pest and disease occurrence
Popis výsledku anglicky
The paper thoroughly deals with the effect of potato harvest date on the occurrence of many potato pests. In addition to technological, organizational, business and other reasons connected with harvest a choice of suitable harvest date of seed and table potatoes has a quite essential effect on healthy state and also potato quality and storage. Only early potatoes have a special status, which are harvested till the end of June. The harvest date of early potatoes is especially determined with current yield and market price. The protection period is the only limitation, when fungicides on late blight are applied, if the disease occurs very early. In this case the harvest date must respect this limitation. Prior to harvest of seed and table potatoes a decision on vegetation ending should be done, using mechanical or chemical desiccation. The basic rule for the harvest date is harvesting of tubers as soon as possible after vegetation ending to guarantee mature skin. Therefore harvest should be initiated immediately after skin ripeness, because it results in limitation of tuber infection with black scurf and silver scurf, wireworm and other pest infestation, prevention of re-growths and subsequent disease infection, suppression of abiotic injuries (dormancy shortening, tuber chaining) and reduction of loss caused by other harmful agents (soft rot, voles, tuber freezing).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů