Použití nových půdoochranných opatření při pěstování brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F20%3AN0000072" target="_blank" >RIV/60109807:_____/20:N0000072 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cbscr.cz" target="_blank" >http://www.cbscr.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití nových půdoochranných opatření při pěstování brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Novými úpravami tvaru hrůbků v podmínkách technologie odkameňování lze snížit riziko vodní eroze při pěstování brambor. Jedná se o celkové rozšíření vrcholu hrůbků s miskovitým tvarem spojené s vymělčením středové nekolejové brázdy, kterou lze upravit důlkováním. Zvětší se tak plocha pro vsakování vody. Dalším přínosem je udržení vlhkosti půdy uvnitř hrůbků po delší dobu v suchých obdobích. Další možností je vytvoření vsakovacího žlábku na vrcholu hrůbku. Jeho efekt spočívá v zadržení většího množství srážkové vody a zlepšení vodního režimu uvnitř hrůbku. Při orientaci směru hrůbku po spádnici je vhodnější použití přerušovaného žlábku na vrcholu hrůbku. Kypření hrůbků se provádí v samostatné operaci před nebo na začátku vzcházení brambor a je zaměřeno na rozrušení krusty na povrchu hrůbků, která omezuje vsakování srážkové vody do půdy. Technologie kypření povrchu hrůbku velmi příznivě působí na snižování počátku a celkového odtoku vody a ztrátu půdy erozí. Ze získaných výsledků prováděných experimentů měl upravený tvar hrůbků a brázd, i použití kypřiče, příznivý vliv na zadržení srážkové vody, zpomalení a omezení jejího odtoku, což se pozitivně projevilo na omezení povrchového smyvu a vodní eroze při pěstování brambor na svažitých pozemcích.
Název v anglickém jazyce
Use of new soil protection measures in potato cultivation
Popis výsledku anglicky
New modifications of the shape of the ridges in the conditions of descaling technology can reduce the risk of water erosion during potato cultivation. This is the overall extension of the top of the cup-shaped ridges associated with the indentation of the central non-rail furrow, which can be adjusted by punching. This increases the area for water infiltration. Another benefit is maintaining the soil moisture inside the furrows for a long time in dry periods. Another possibility is to create an infiltration groove at the top of the ridge. Its effect is to retain more rainwater and improve the water regime inside the ridge. When orienting the direction of the ridge along the slope, it is more appropriate to use an intermittent groove at the top of the ridge. The cultivation of the furrows is carried out in a separate operation before or at the beginning of the emergence of the potatoes and is aimed at disrupting the crust on the surface of the furrows, which reduces the infiltration of rainwater into the soil. The technology of loosening the surface of the furrow has a very positive effect on reducing the beginning and total runoff of water and the loss of soil by erosion. From the obtained results of the experiments, the modified shape of the furrows and furrows, as well as the use of a cultivator, had a positive effect on rainwater retention, slowing down and limiting its runoff, which had a positive effect on reducing surface wash and water erosion when growing potatoes on sloping land.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Inovace v pěstebních technologiích u okopanin a zeleniny pro lepší využití vody ze srážek i závlah, vyšší stabilitu výnosů a kvality produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů