Jakon (Smallanthus sonchifolius) - Nová kořenová zelenina a léčivá rostlina.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000064" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000064 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41340/22:94268
Výsledek na webu
<a href="https://www.vubhb.cz" target="_blank" >https://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jakon (Smallanthus sonchifolius) - Nová kořenová zelenina a léčivá rostlina.
Popis výsledku v původním jazyce
Listy mají vysoký podíl polyfenolických antioxidantů. Jeho pěstování v podmínkách České republiky pro potravinářské a léčebné účely nabízí mnoho perspektiv. Díky obsahu nutričně významných látek řadíme jakon mezi funkční potraviny a superpotraviny. Hlízy jakonu mají probiotické vlastnosti, antidiabetický a protirakovinný účinek. Jakon můžeme pěstovat v podmínkách České republiky a pro dosažení optimálních výnosů je důležité dodržovat správnou technologii pěstování.
Název v anglickém jazyce
Jakon (Smallanthus sonchifolius) - A new root vegetable and medicinal plant.
Popis výsledku anglicky
The leaves have a high proportion of polyphenolic antioxidants. Its cultivation in the conditions of the Czech Republic for food and medicinal purposes offers many perspectives. Thanks to the content of nutritionally significant substances, we classify jackfruit among functional foods and superfoods. Yacon tubers have probiotic properties, anti-diabetic and anti-cancer effects. We can grow jakon in the conditions of the Czech Republic, and to achieve optimal yields it is important to follow the correct cultivation technology.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
JAKON
Číslo předpisu
ISBN 978-80-86940-97-7
Technické parametry
Metodika obsahuje jak obecné, tak i výzkumně ověřené poznatky a doporučení pro pěstování jakonu v podmínkách České republiky. Cílem metodiky bylo prokázat, že jakon lze pěstovat v podmínkách Vysočiny v mírně teplém klimatickém okrsku (MT7). Zároveň ověřit technologii pěstování se zaměřením na výživu dusíkem a získat tím optimální výši výnosů s požadovanou kvalitou hlíz. Metodika je přehledně uspořádána, a může být využita odbornou zemědělskou veřejností, ale zároveň využití může najít i u malopěstitelů a zahrádkářů.
Ekonomické parametry
Z pohledu ekonomiky pěstování jakonu je nezbytné uvést náklady na založení porostu – při sponu 0,75 × 0,40m je hustota rostlin 3,3 ks/m2, cena sazenice (rostliny) je 15Kč, celkem na m2 náklady 50Kč. Bilance tržeb a nákladů je tedy příznivá 107 Kč/m2 (míra rentability výroby +59,0 %). Je třeba si však uvědomit vysoký podíl ruční práce a experimentální charakter pěstování jakonu ve VÚB Havlíčkův Brod. V případě rozšíření pěstování jakonu na provozní plochy by ruční práce byly nahrazeny mechanizací (sázení sázečem, sklizeň sklízečem) s předpokladem snížení nákladů na jednotku plochy. Na příjmové stránce bude třeba zajistit výnosovou úroveň nad 24,5 t.ha-1 s realizační cenou minimálně 75 Kč/kg.
Označení certifikačního orgánu
MZe
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů