Laboratorní účinnost komponent silic na bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum a Dickeya solani
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F22%3AN0000078" target="_blank" >RIV/60109807:_____/22:N0000078 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/22:43922379
Výsledek na webu
<a href="http://www.vubhb.cz" target="_blank" >http://www.vubhb.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Laboratorní účinnost komponent silic na bakterie Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum a Dickeya solani
Popis výsledku v původním jazyce
V laboratorních podmínkách byla testována účinnost vybraných komponent silic (carvacrol, cinnamaldehyd, menthon, thymol přírodní a thymol syntetický) vůči bakteriím Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (Pcc) a Dickeya solani (Ds). Byla stanovena minimální inhibiční koncentrace (MIC) a minimální baktericidní koncentrace (MBC) komponent a dále byl testován účinek komponentu cinnamaldehyd na bakterii Pcc na discích hlíz bramboru. U všech vybraných komponent silic byly prokázány antibakteriální účinky. Bylo zjištěno, že na bakterie Pcc i Ds byl nejúčinnější komponent silice cinnamaldehyd – MIC < 0,5 μl/ml a MBC 1,5 μl/ml pro Pcc a 2,5 μl/ml pro Ds. Disky hlíz ošetřené cinnamaldehydem o koncentraci MIC byly po 24 h od inokulace bez známek napadení Pcc, nicméně po 48 a 72 h byly již měřitelné skvrny mokré hniloby.
Název v anglickém jazyce
Laboratory efficacy of essential oil components against Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum and Dickeya solani
Popis výsledku anglicky
The efficacy of selected essential oil components (carvacrol, cinnamaldehyde, menthone, natural thymol and synthetic thymol) against the bacteria Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum (Pcc) and Dickeya solani (Ds) was tested in laboratory conditions. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the components were determined, and the effect of the cinnamaldehyde component on Pcc bacteria on potato tuber discs was further tested. All selected components of essential oils were shown to have antibacterial effects. It was found that the most effective essential oil component was cinnamaldehyde on both Pcc and Ds – MIC < 0.5 μl/ml and MBC 1.5 μl/ml for Pcc and 2.5 μl/ml for Ds. Tuber discs treated with MIC concentration of cinnamaldehyde were free of Pcc infection after 24 h, however, after 48 and 72 h, soft rot spots were already measurable.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
135-140
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—