Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie přípravy bezvirové sadby bramboru s využitím klasických biotechnologických postupů a autonomní tkáňové kultury

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie přípravy bezvirové sadby bramboru s využitím klasických biotechnologických postupů a autonomní tkáňové kultury

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Popsána byla technologie a praktická aplikace biotechnologických a virologických metod a postupů mikropropagace bramboru, včetně aktivní eliminace virové infekce a metody pro dlouhodobé uchovávání výchozího bezvirového materiálu pro množení sadby. Byla porovnána klasická technika sériového sterilního množení v kultuře in vitro, prováděného manuálním pasážováním segmentů stonků pomocí skalpelu, s technikou bezdotykového autonomního množení in vitro, která využívá k pasážování laserového paprsku. Na základě srovnávacího „grow out“ testu s pěti odrůdami bramboru bylo konstatováno, že proces robotického pasážování rostlin pomocí laseru umožňuje připravit in vitro materiál srovnatelné kvality s klasickým pasážováním pomocí skalpelu.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of virus-free seed potato preparation using conventional biotechnological procedures and an autonomous tissue culture

  • Popis výsledku anglicky

    The paper describes the technology and practical application of biotechnological and virological methods and procedures for potato micropropagation, incl. active elimination of a viral infection and an approach for long-term storage of initial virus-free material for seed propagation. The conventional technology of mass sterile propagation in the in vitro culture, done as manual cutting of stem segments using scalpel, was compared to the contactless autonomous in vitro propagation using laser beam for cutting. Based on the comparative “grow out” test with five potato varieties we can conclude that the process of robotic plant cutting using laser enables preparation of in vitro material of comparable quality to conventional cutting using scalpel.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7D19008" target="_blank" >7D19008: Autonomous plant tissue culture (PTC)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce VÚB Havlíčkův Brod

  • ISSN

    1802-940X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    37-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus