Technologie přípravy bezvirové sadby bramboru s využitím klasických biotechnologických postupů a autonomní tkáňové kultury
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F23%3AN0000034" target="_blank" >RIV/60109807:_____/23:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie přípravy bezvirové sadby bramboru s využitím klasických biotechnologických postupů a autonomní tkáňové kultury
Popis výsledku v původním jazyce
Popsána byla technologie a praktická aplikace biotechnologických a virologických metod a postupů mikropropagace bramboru, včetně aktivní eliminace virové infekce a metody pro dlouhodobé uchovávání výchozího bezvirového materiálu pro množení sadby. Byla porovnána klasická technika sériového sterilního množení v kultuře in vitro, prováděného manuálním pasážováním segmentů stonků pomocí skalpelu, s technikou bezdotykového autonomního množení in vitro, která využívá k pasážování laserového paprsku. Na základě srovnávacího „grow out“ testu s pěti odrůdami bramboru bylo konstatováno, že proces robotického pasážování rostlin pomocí laseru umožňuje připravit in vitro materiál srovnatelné kvality s klasickým pasážováním pomocí skalpelu.
Název v anglickém jazyce
Technology of virus-free seed potato preparation using conventional biotechnological procedures and an autonomous tissue culture
Popis výsledku anglicky
The paper describes the technology and practical application of biotechnological and virological methods and procedures for potato micropropagation, incl. active elimination of a viral infection and an approach for long-term storage of initial virus-free material for seed propagation. The conventional technology of mass sterile propagation in the in vitro culture, done as manual cutting of stem segments using scalpel, was compared to the contactless autonomous in vitro propagation using laser beam for cutting. Based on the comparative “grow out” test with five potato varieties we can conclude that the process of robotic plant cutting using laser enables preparation of in vitro material of comparable quality to conventional cutting using scalpel.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/7D19008" target="_blank" >7D19008: Autonomous plant tissue culture (PTC)</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce VÚB Havlíčkův Brod
ISSN
1802-940X
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
37-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—