Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detection and relative quantification of amine oxidase gene (yobN) in Bacillus subtilis: application of real-time quantitative PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60162694%3AG42__%2F21%3A00556954" target="_blank" >RIV/60162694:G42__/21:00556954 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/22:63529198 RIV/70883521:28610/22:63529198

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-021-05090-9" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-021-05090-9</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s13197-021-05090-9" target="_blank" >10.1007/s13197-021-05090-9</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Detection and relative quantification of amine oxidase gene (yobN) in Bacillus subtilis: application of real-time quantitative PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Degradation of undesirable biogenic amines (BAs) in foodstuffs by microorganisms is considered one of the most effective ways of eliminating their toxicity. In this study, we design two sets of primers for the detection and quantification of the amine oxidase gene (yobN) and endogenous (housekeeping) gene (gyrB) in Bacillus subtilis. Moreover, these sets can be used for relative quantification of yobN by real-time PCR (qPCR). We also tested the degradation of BAs by three bacterial strains (B. subtilis strains: IB1a, CCM 2216, CCM 2267) in a mineral medium over a two-day period. Their degradation abilities were verified by high performance liquid chromatography with UV detection (HPLC/UV). According to the results, two strains significantly (P < 0.05) reduced histamine, tyramine, putrescine, and cadaverine. Moreover, our results indicate that the degradation ability of B. subtilis strains could be limited by sporulation because the gene encoding amine oxidase (yobN) is no longer expressed in the spores.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection and relative quantification of amine oxidase gene (yobN) in Bacillus subtilis: application of real-time quantitative PCR

  • Popis výsledku anglicky

    Degradation of undesirable biogenic amines (BAs) in foodstuffs by microorganisms is considered one of the most effective ways of eliminating their toxicity. In this study, we design two sets of primers for the detection and quantification of the amine oxidase gene (yobN) and endogenous (housekeeping) gene (gyrB) in Bacillus subtilis. Moreover, these sets can be used for relative quantification of yobN by real-time PCR (qPCR). We also tested the degradation of BAs by three bacterial strains (B. subtilis strains: IB1a, CCM 2216, CCM 2267) in a mineral medium over a two-day period. Their degradation abilities were verified by high performance liquid chromatography with UV detection (HPLC/UV). According to the results, two strains significantly (P < 0.05) reduced histamine, tyramine, putrescine, and cadaverine. Moreover, our results indicate that the degradation ability of B. subtilis strains could be limited by sporulation because the gene encoding amine oxidase (yobN) is no longer expressed in the spores.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-09594S" target="_blank" >GA17-09594S: Redukce obsahu biogenních aminů v modelových systémech</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE

  • ISSN

    0022-1155

  • e-ISSN

    0975-8402

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    58

  • Stát vydavatele periodika

    IN - Indická republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    8

  • Kód UT WoS článku

    000639073800002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85104147963