Hodnocení vlivu bělení a citronové šťávy na sklovinu zubu in vitro
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60162694%3AG43__%2F11%3A00431814" target="_blank" >RIV/60162694:G43__/11:00431814 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://vavtest.unob.cz/registr" target="_blank" >http://vavtest.unob.cz/registr</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení vlivu bělení a citronové šťávy na sklovinu zubu in vitro
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo vyhodnotit účinek citrónové šťávy a bělicího gelu (gel (? Yotuel Pacient s 22% karbamid peroxidem). Pro experimenty bylo použito 30 extrahovaných lidských zubů. Vzorky byly rozděleny do 2 skupin, bělicí gel byl aplikován podle instrukcí, citronová šťáva byla použita po dobu 5,10 a 15 sekund. Po bělení byly měřeny mikrotvrdosti (LECO MH 400) metodou podle Vickerse při zatížení 100 g, výsledky byly vypočítány jako aritmetický průměr z pěti měření.2D drsnost povrchu byla hodnocena nazařízení SURTRONIC před a po léčbě.Výsledky ukázaly, že citronová šťáva značně snížuje mikrotvrdost skloviny až o 100 HV na neošetřené sklovině a po použití citronové šťávy se výrazně změnila topografie povrchu, zatímco po použití gelu (Yotuel ? pacienta) se nezměnila mikrotvrdost skloviny a topografie povrchu se změnila jen nepatrně.
Název v anglickém jazyce
The effect of bleaching and lemond juice on dental enamel in vitro
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of lemon juice and ?home bleaching? gel (Yotuel? Patient with 22% carbamide peroxide). It was used 30 extracted human teeth which were stored in saliva. Samples were divided into 2 groups, bleaching gel was applied according instruction, lemon juice was worked for 5,10 and 15s. After bleaching were measured microhardness(LECO MH 400) by Vickers indentation method it was used 100g load , five indents were made on each sample resulting value of microhardness was calculated from arithmetic average.2D surface roughness was evaluated by SURTRONIC 25 before and after treatment. The results showed that lemon juice made significant decreasing of enamel microhardness up to 100 HV against non treated enamel, surface topography was significantly changed while ?home bleaching gel? (Yotuel? Patient) did not changed enamel microhardness and surface topography was changed only slightly.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FS - Lékařská zařízení, přístroje a vybavení
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Stomateam
ISSN
1214-147X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—