Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení vlivu bělení a citronové šťávy na sklovinu zubu in vitro

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60162694%3AG43__%2F11%3A00431814" target="_blank" >RIV/60162694:G43__/11:00431814 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://vavtest.unob.cz/registr" target="_blank" >http://vavtest.unob.cz/registr</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení vlivu bělení a citronové šťávy na sklovinu zubu in vitro

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo vyhodnotit účinek citrónové šťávy a bělicího gelu (gel (? Yotuel Pacient s 22% karbamid peroxidem). Pro experimenty bylo použito 30 extrahovaných lidských zubů. Vzorky byly rozděleny do 2 skupin, bělicí gel byl aplikován podle instrukcí, citronová šťáva byla použita po dobu 5,10 a 15 sekund. Po bělení byly měřeny mikrotvrdosti (LECO MH 400) metodou podle Vickerse při zatížení 100 g, výsledky byly vypočítány jako aritmetický průměr z pěti měření.2D drsnost povrchu byla hodnocena nazařízení SURTRONIC před a po léčbě.Výsledky ukázaly, že citronová šťáva značně snížuje mikrotvrdost skloviny až o 100 HV na neošetřené sklovině a po použití citronové šťávy se výrazně změnila topografie povrchu, zatímco po použití gelu (Yotuel ? pacienta) se nezměnila mikrotvrdost skloviny a topografie povrchu se změnila jen nepatrně.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of bleaching and lemond juice on dental enamel in vitro

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of lemon juice and ?home bleaching? gel (Yotuel? Patient with 22% carbamide peroxide). It was used 30 extracted human teeth which were stored in saliva. Samples were divided into 2 groups, bleaching gel was applied according instruction, lemon juice was worked for 5,10 and 15s. After bleaching were measured microhardness(LECO MH 400) by Vickers indentation method it was used 100g load , five indents were made on each sample resulting value of microhardness was calculated from arithmetic average.2D surface roughness was evaluated by SURTRONIC 25 before and after treatment. The results showed that lemon juice made significant decreasing of enamel microhardness up to 100 HV against non treated enamel, surface topography was significantly changed while ?home bleaching gel? (Yotuel? Patient) did not changed enamel microhardness and surface topography was changed only slightly.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FS - Lékařská zařízení, přístroje a vybavení

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Stomateam

  • ISSN

    1214-147X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    11-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus