Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vitaminy ve vztahu ke kardiovaskulárním onemocněním

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60162694%3AG44__%2F07%3A00001716" target="_blank" >RIV/60162694:G44__/07:00001716 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vitaminy ve vztahu ke kardiovaskulárním onemocněním

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vitamíny předstauje chemicky heterogenní skupinu sloučenin, které mají esenciální charakter ve výživě člověka. Kromě vitaminu D je lidský organismus plně odkázán na jejich příjem ze stravy. V podmínkách regionu střední Evropy se můžeme setkat s hyposaturací některých vitaminů v závislosti na životních a pracovních podmínkách, dále v závislosti na způsobu stravování, na životním stylu. Vitaminy lze zařadit do skupiny látek s pozitivním ovlivněním zdravotního stavu v případě adekvátního příjmu, současně je nutno si uvědomit i riziko akutní, případně chronické toxicity při nadměrném příjmu především liposolubilních vitaminů.

  • Název v anglickém jazyce

    Vitamins and cardiovascular diseases

  • Popis výsledku anglicky

    Vitamins belong among essential nutriments. Many of them are unexpendable activators of enzymatic systems, they are part of enzymes or directly react in metabolic pathways. Vitamins have essential importance for appropriate development and function of organism. Another use of vitamins is in protection before harmful effect of free radicals, in enhancement organism resistance towards stress and also towards infections. Intake of vitamins could influence health condition of population. Incidence of "civilizational disease" has close relationship to nutrition, its quantitative and qualitative aspect.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Medicína pro praxi

  • ISSN

    1214-8687

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    262-264

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus