Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Monitoring of the distribution of some heavy metals during brewing process

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000648" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000648 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://tchie.uni.opole.pl/freeECE/S_18_1/Cejka_18(S1).pdf" target="_blank" >http://tchie.uni.opole.pl/freeECE/S_18_1/Cejka_18(S1).pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Monitoring of the distribution of some heavy metals during brewing process

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Herbicides, fungicides and bactericides containing heavy metals used in agriculture make it possible to find these toxic metals in beer. The aim of this work was to monitor the distribution of some toxic heavy metals as Cd, Pb, Ni, Cr, As and Se during beer production. The experiments were observed in pilot plant scale conditions. Except arsenic only a very low fraction of other metals passed into beer. Grain absorbed the majority of the metals (primarily Hg and Pb, the least in the case of As). The yeasts absorbed smaller part of the heavy metals, mainly Ni, As and Se. From the above mentioned heavy metals only the arsenic was the metal from which the substantial part passed into beer (about two-thirds of added amount). Even after such a large spikingof the brewing water by the concentrations of 0.1 ? 0.5 mg/l of individual heavy metals, the content of heavy metals, except for arsenic, in beer remained below the legislative limits.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of the distribution of some heavy metals during brewing process

  • Popis výsledku anglicky

    Herbicides, fungicides and bactericides containing heavy metals used in agriculture make it possible to find these toxic metals in beer. The aim of this work was to monitor the distribution of some toxic heavy metals as Cd, Pb, Ni, Cr, As and Se during beer production. The experiments were observed in pilot plant scale conditions. Except arsenic only a very low fraction of other metals passed into beer. Grain absorbed the majority of the metals (primarily Hg and Pb, the least in the case of As). The yeasts absorbed smaller part of the heavy metals, mainly Ni, As and Se. From the above mentioned heavy metals only the arsenic was the metal from which the substantial part passed into beer (about two-thirds of added amount). Even after such a large spikingof the brewing water by the concentrations of 0.1 ? 0.5 mg/l of individual heavy metals, the content of heavy metals, except for arsenic, in beer remained below the legislative limits.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Ecological Chemistry and Engineering S

  • ISSN

    1898-6196

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    67-74

  • Kód UT WoS článku

    000287883700006

  • EID výsledku v databázi Scopus