Zařízení na zvýšení kvality sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F11%3A%230000735" target="_blank" >RIV/60193697:_____/11:#0000735 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0022/uv022230.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0022/uv022230.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zařízení na zvýšení kvality sladu
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita sladu je ovlivněna podmínkami v průběhu sladařského klíčení a fyziologickým stavem obilky ječmene, který je závislý na hloubce dormance. Ve sladovnách je nutné vytvořit optimální podmínky pro aktivaci enzymatického aparátu a zároveň omezit růst embrya a dýchání klíčící obilky. Úprava obsahu etylenu v mezizrnném plynu klíčícího ječmene vyvolá v embryu změny vedoucí ke zlepšení jakosti sladu nebo dosažení stejných parametrů kvality sladu za kratší čas sladování.
Název v anglickém jazyce
Device for the increase in malt quality
Popis výsledku anglicky
Quality of malt is influenced partly by conditions existing during the process of malt germination and partly by the physiological status of barley kernels, which is dependent on the depth of dormancy. This means that in malt houses it is necessary to create optimum conditions for the activation of enzymatic apparatus and, simultaneously, also inhibition of embryonal growth and respiration of germinating kernels. The adjustation of ethylene content in the intergrain gas of germinating barley kernels induces in their embrya changes, which result in increased malt quality and shortened malting period.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
22230
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Mendelova univerzita v Brně
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence