Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Germination of malting barley grains when using recycled steep-out water

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000010" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000010 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/270" target="_blank" >https://kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/270</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2022.68.647" target="_blank" >10.18832/kp2022.68.647</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Germination of malting barley grains when using recycled steep-out water

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of the study was to quantify the inhibitory effect of repeated use of steep-out water on selected germination parameters. Ten malting barley genotypes from three sites were tested in this research. Statistically significant inhibitory effects of recycled steep-out water on germination rate GR (reduction by 22.8% on average compared to distilled water), germination index GI (reduction by 10.9% on average compared to distilled water), as well as germination energy GE (reduction by 2.4% on average compared to distilled water) were recorded. Compared to the average GI of all varieties in distilled water (4.6), GI was lower by 6.7% and 6.1% for Laudis 550, 5.0% and 6.3% for Manta, but 14.1% and 13.3% for Tango, and 17.2% and 15.2% for Vendela when water from the first and second steeps was used. The varietal differences identified, as well as the effect of provenience, indicated different levels of GI reduction depending on the vigour of the caryopsis. Caryopses of the genotypes with higher vigour are able to cope better with the inhibitory effect of the steep-out water on germination.

  • Název v anglickém jazyce

    Germination of malting barley grains when using recycled steep-out water

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the study was to quantify the inhibitory effect of repeated use of steep-out water on selected germination parameters. Ten malting barley genotypes from three sites were tested in this research. Statistically significant inhibitory effects of recycled steep-out water on germination rate GR (reduction by 22.8% on average compared to distilled water), germination index GI (reduction by 10.9% on average compared to distilled water), as well as germination energy GE (reduction by 2.4% on average compared to distilled water) were recorded. Compared to the average GI of all varieties in distilled water (4.6), GI was lower by 6.7% and 6.1% for Laudis 550, 5.0% and 6.3% for Manta, but 14.1% and 13.3% for Tango, and 17.2% and 15.2% for Vendela when water from the first and second steeps was used. The varietal differences identified, as well as the effect of provenience, indicated different levels of GI reduction depending on the vigour of the caryopsis. Caryopses of the genotypes with higher vigour are able to cope better with the inhibitory effect of the steep-out water on germination.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910197" target="_blank" >QK1910197: Strategie minimalizace dopadu sucha na udržitelnou produkci a sladovnickou kvalitu ječmene</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KVASNÝ PRŮMYSL

  • ISSN

    2570-8619

  • e-ISSN

    2570-8619

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    647-655

  • Kód UT WoS článku

    000884804600001

  • EID výsledku v databázi Scopus