Mykotoxiny v pivovarství a sladařství: je každý vzorek kontaminován mykotoxiny?(poster)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F24%3AN0000062" target="_blank" >RIV/60193697:_____/24:N0000062 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mykotoxiny v pivovarství a sladařství: je každý vzorek kontaminován mykotoxiny?(poster)
Popis výsledku v původním jazyce
Poster byl prezentován na 30. pivovasko sladařských dnech v Českých Budějovicích, 31.10. - 01. 11. 2024.Anotace: Mykotoxiny jsou sekundární metabolity hub a představují závažný problém pro zvířata a lidské zdraví. Vzhledem k rostoucímu zájmu vědecké skupiny široce studují různé aspekty. Jeden z těchto aspektů se týká potravinářského průmyslu a s ním spojené výroby piva. Mykotoxiny mohou být přítomny v základních surovinách pro výrobu piva i ve finálním produktu. Problematickými mykotoxiny, které představují vážné riziko toxicity, jsou aflatoxiny, zejména aflatoxin B1 (AFB1), fumonisiny (FB), zearalenon (ZEA) a jeho metabolity, deoxynivalenol (DON) včetně jeho acetylovaných forem a také maskované formy deoxynivalenol-3-glukosid (DON-3G), T-2 toxin, HT-2 toxin a ochratoxin A. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský se problematikou mykotoxinů zabývá od roku 2008. Předkládaná studie popisuje analýzu výše uvedených mykotoxinů v letech 2020-2024 v ječmeni (n=775), sladu (n=751) a komerčně dostupných pivech (n=522) pomocí extrakčních technik QuEChERS a imunoafinitních kolon s využitím UPLC-MS/MS. Přítomnost mykotoxinů v pivovarských a sladovnických matricích je reziduální záležitostí a přesné kvantitativní stanovení mykotoxinů, správná interpretace výsledků v souvislosti s toxikologickými hodnotami a maximálními přípustnými limity mykotoxinů hrají klíčovou roli v bezpečnosti potravin a ochraně spotřebitele.
Název v anglickém jazyce
Mycotoxins in brewing and malting: is every sample contaminated with mycotoxins?(poster)
Popis výsledku anglicky
Poster was presented at the 30th Brewery and Malting Days in České Budějovice, 31 October - 01 November 2024. Annotation: Mycotoxins are secondary metabolites of fungi and are a serious problem for animal and human health. Due to growing interest, various aspects are being widely studied by scientific groups. One of these aspects concerns the food industry and the associated beer production. Mycotoxins may be present in the basic raw materials for beer production and in the final product. Mycotoxins of concern which pose a serious toxicity risk are aflatoxins, in particular aflatoxin B1 (AFB1), fumonisins (FB), zearalenone (ZEA) and its metabolites, deoxynivalenol (DON) including its acetylated forms as well as the masked forms deoxynivalenol-3-glucoside (DON-3G), T-2 toxin, HT-2 toxin and ochratoxin A. The Research Institute of Brewing and Malting has been working on the issue of mycotoxins since 2008. The present study describes the analysis of the above mycotoxins in 2020-2024 in barley (n=775), malt (n=751) and commercially available beers (n=522) using QuEChERS extraction techniques and immunoaffinity columns using UPLC-MS/MS. The presence of mycotoxins in brewing and malting matrices is a residual issue and accurate quantification of mycotoxins, correct interpretation of results in relation to toxicological values and maximum permissible limits of mycotoxins play a key role in food safety and consumer protection.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QL24010109" target="_blank" >QL24010109: Biologická ochrana ječmene během sladování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů