Evropské cukrovary, cukrovarnické společnosti a jejich aliance: kdo kontroluje evropskou produkci cukru?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F14%3A65044" target="_blank" >RIV/60460709:41110/14:65044 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/14:65044
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Evropské cukrovary, cukrovarnické společnosti a jejich aliance: kdo kontroluje evropskou produkci cukru?
Popis výsledku v původním jazyce
Evropský trh s cukrem se neustále profiluje. Počet subjektů operujících na tomto trhu se neustále mění, respektive se snižuje počet subjektů, působících na trhu s cukrem v pozici producenta. Cílem zpracovaného článku je identifikovat současnou produkčnístrukturu trhu EU a stanovit, kdo reálně disponuje současnými produkčními kapacitami. Příspěvek podává přehled o rozmístění a charakteru cukrovarů napříč jednotlivými zeměmi EU a dále vymezuje nejvýznamnější cukr produkující společnosti respektive aliance společností, které kontrolují produkci cukru na trhu EU. Rovněž jsou identifikovány vztahy jednotlivých společností v rámci zmíněných aliancí. Z výše uvedených poznatků vyplývá, že evropský cukerní trh je vysoce specifický. Ačkoliv na trhu operuje vícenež sto třicet cukrovarů, které jsou vlastněny přibližně pěti desítkami společností, je nutno konstatovat, že se jedná o trh velmi koncentrovaný. Většina produkčních kapacit je lokalizována zejména v Německu, Francii a Polsku. Nicméně vě
Název v anglickém jazyce
European sugar factories , sugar companies and their alliances: Who is in control of European sugar market?
Popis výsledku anglicky
European sugar market is permanently changing. The number of subjects operating in this market is constantly changing ? especially the number of sugar produces is decreasing. The aim of this paper is to identify the current EU sugar market production structure ? it focuses on identification of the subjects taking over the available production capacities. The paper provides an overview of the location and character of sugar factories in individual EU countries, it lists the most important sugar producingcompanies and their alliances and describes the relations of the companies within these alliances. Based on the findings in this paper, it is possible to characterize the EU sugar market as a very specific one. Although there are over one hundred and thirty sugar factories divided among more than fifty sugar companies, the EU sugar production is very concentrated. The majority of sugar production capacities is located in Germany, France and Poland. Individual sugar factories ? does not
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
130
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
365-369
Kód UT WoS článku
000345355400009
EID výsledku v databázi Scopus
—