Produkční struktura a technická efektivnost českých cukrovarů: mezisektorová komparace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F15%3A69925" target="_blank" >RIV/60460709:41110/15:69925 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkční struktura a technická efektivnost českých cukrovarů: mezisektorová komparace
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se věnuje analýze produkční struktury českého cukrovarnického odvětví s následnou mezisektorovou komparací, přičemž hlavních výstupů je dosahováno prostřednictvím kvantifikace technické efektivnosti aktivních cukrovarů v ČR. Analýza je založena naodhadu stochastického hraničního modelu s využitím odvětvových údajů z databáze Amadeus. Z dosažených výsledků je patrné, že při mezisektorovém porovnání je celková technická efektivnost cukrovarnického průmyslu mírně podprůměrná, avšak z pohledu jednotlivých cukrovarů je v čase výrazně rostoucí, což lze označit za pozitivní trend v souvislosti s přípravou českých zpracovatelů na změnu v organizaci trhu s danou komoditou.
Název v anglickém jazyce
Production structure and technical efficiency of Czech sugar refineries: cross-sector comparison
Popis výsledku anglicky
The paper deals with the analysis of the sugar industry production structure and inter-sector comparison. Moreover, we estimate technical efficiency of active sugar beet companies and make intra- and inter-setoral comparison. The analysis is based on theestimate of stochastic frontier model using the data from Amadeus dataset. The results show that the technical efficiency of sugar industry is slightly below the food processing industry average. However, all the sugar beet companies have been experienced significant increasing trend in technical efficiency which can be regarded as very important as far as the preparation of companies on market organisation changes are concerned.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/7E13038" target="_blank" >7E13038: International comparisons of product supply chains in the agro-food sectors: determinants of their competitiveness and performance on EU and international markets</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
131
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
387-391
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—