Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkční struktura a technická efektivnost českých cukrovarů: mezisektorová komparace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F15%3A69925" target="_blank" >RIV/60460709:41110/15:69925 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkční struktura a technická efektivnost českých cukrovarů: mezisektorová komparace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se věnuje analýze produkční struktury českého cukrovarnického odvětví s následnou mezisektorovou komparací, přičemž hlavních výstupů je dosahováno prostřednictvím kvantifikace technické efektivnosti aktivních cukrovarů v ČR. Analýza je založena naodhadu stochastického hraničního modelu s využitím odvětvových údajů z databáze Amadeus. Z dosažených výsledků je patrné, že při mezisektorovém porovnání je celková technická efektivnost cukrovarnického průmyslu mírně podprůměrná, avšak z pohledu jednotlivých cukrovarů je v čase výrazně rostoucí, což lze označit za pozitivní trend v souvislosti s přípravou českých zpracovatelů na změnu v organizaci trhu s danou komoditou.

  • Název v anglickém jazyce

    Production structure and technical efficiency of Czech sugar refineries: cross-sector comparison

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with the analysis of the sugar industry production structure and inter-sector comparison. Moreover, we estimate technical efficiency of active sugar beet companies and make intra- and inter-setoral comparison. The analysis is based on theestimate of stochastic frontier model using the data from Amadeus dataset. The results show that the technical efficiency of sugar industry is slightly below the food processing industry average. However, all the sugar beet companies have been experienced significant increasing trend in technical efficiency which can be regarded as very important as far as the preparation of companies on market organisation changes are concerned.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/7E13038" target="_blank" >7E13038: International comparisons of product supply chains in the agro-food sectors: determinants of their competitiveness and performance on EU and international markets</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    131

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    387-391

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus