Izoglukóza jako významný element na trhu sladidel
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F17%3A73302" target="_blank" >RIV/60460709:41110/17:73302 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/17:73302
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izoglukóza jako významný element na trhu sladidel
Popis výsledku v původním jazyce
Zpracovaný článek analyzuje současný stav v oblasti produkce kvótovaného škrobového cukru, neboli izoglukózy v Evropské unii. Cílem článku je identifikovat vlastnickou strukturu historických i současných držitelů kvót na izoglukózu v EU a vymezit faktory, které mohou budoucí možné navýšení (nebo snížení) výroby izoglukózy v EU ovlivnit. Článek identifikuje koncentraci trhu z pohledu dvou dimenzí. Je posouzen stav a koncentrace trhu s kvótovanou izoglukózou na úrovni EU jako celku, dle jednotlivých členských států EU a rovněž je posouzen stav a koncentrace trhu s kvótovanou izoglukózou z pohledu jednotlivých společností/aliancí. Pro analýzu koncentrace trhu je užit HerfindahlHirschmanův Index a ukazatel CR4 Four firm concentration ratio. V současné době jsou kvóty na izoglukózu distribuovány v rámci EU-28 pouze mezi 9 zemí, jejichž výrobní kapacity ovládají jak americké, tak evropské společnosti, kterých je celkem 7. Unijní výrobní kapacity izoglukózy jsou extrémně koncentrované v rukou několika vlast
Název v anglickém jazyce
Isoglucose as Important Element of Sweeteners Market
Popis výsledku anglicky
The processed paper analyses the current state in the area of quota starch sugar production (isoglucose) in European Union. The main objective of the paper is to identify the historical and current ownership structure related to isoglucose quota in the EU and to specify factors influencing the future possible growth (or reduction) of isoglucose production in the EU. The paper identifies the market concentration from two different points of view. The state and concentration of market at the level of EU, at the level of individual EU members and also at the level of individual companies alliances operating within the EU market. The analyses are based on application of the Herfindahl Hirschmanův Index and CR4 Four firm concentration ratio. In the current time the isoglucose quotas are distributed only among 9 countries (out of 28). Individual capacities are controlled by only 7 American and European companies. EUs production capacities are extremely concentrated in hands of only a few owners.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50202 - Applied Economics, Econometrics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
133
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
68-73
Kód UT WoS článku
000395761700009
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85013787395