Modely časových řad a jejich využití při analýze vývojových tendencí vybraných ukazatelů z oblasti spotřeby potravin v ČR s ohledem na zdravé stravování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F19%3A80480" target="_blank" >RIV/60460709:41110/19:80480 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://online.agris.cz/archive/2019/2/5" target="_blank" >https://online.agris.cz/archive/2019/2/5</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.7160/aol.2019.110205" target="_blank" >10.7160/aol.2019.110205</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Modely časových řad a jejich využití při analýze vývojových tendencí vybraných ukazatelů z oblasti spotřeby potravin v ČR s ohledem na zdravé stravování
Popis výsledku v původním jazyce
Agrární sektor lze chápat několika způsoby, a sice podle začlenění agrárního sektoru do národohospodářských struktur. Chápání agrárního sektoru v jeho komplexní návaznosti na odvětví, která představují konečnou spotřebu již zpracovaných zemědělských produktů - potravin (ne zemědělských surovin) představuje tzv. agrobyznys. Problematika spotřeby potravin je téma, které je neustále celosvětově diskutované a je také předmětem nejrůznějších analýz. Spotřeba potravin je mimo jiné ovlivňována nejnovějšími výživovými trendy a názory na zdravé stravování a potravinovou bezpečnost. Cílem příspěvku je vystižení vývojových tendencí ve spotřebě některých vybraných druhů potravin, a následná konstrukce krátkodobé předpovědi, s ohledem na kvalitu potravin a zdravé stravování. V tomto příspěvku je využito prognostický postupů, založených na extrapolaci hodnot časových řad. Pro posouzení vývojových tendencí ve spotřebě vybraných druhů potravin a následnou konstrukci krátkodobých prognóz se tedy vychází z analýzy čas
Název v anglickém jazyce
Modely časových řad a jejich využití při analýze vývojových tendencí vybraných ukazatelů z oblasti spotřeby potravin v ČR s ohledem na zdravé stravování
Popis výsledku anglicky
Agrární sektor lze chápat několika způsoby, a sice podle začlenění agrárního sektoru do národohospodářských struktur. Chápání agrárního sektoru v jeho komplexní návaznosti na odvětví, která představují konečnou spotřebu již zpracovaných zemědělských produktů - potravin (ne zemědělských surovin) představuje tzv. agrobyznys. Problematika spotřeby potravin je téma, které je neustále celosvětově diskutované a je také předmětem nejrůznějších analýz. Spotřeba potravin je mimo jiné ovlivňována nejnovějšími výživovými trendy a názory na zdravé stravování a potravinovou bezpečnost. Cílem příspěvku je vystižení vývojových tendencí ve spotřebě některých vybraných druhů potravin, a následná konstrukce krátkodobé předpovědi, s ohledem na kvalitu potravin a zdravé stravování. V tomto příspěvku je využito prognostický postupů, založených na extrapolaci hodnot časových řad. Pro posouzení vývojových tendencí ve spotřebě vybraných druhů potravin a následnou konstrukci krátkodobých prognóz se tedy vychází z analýzy čas
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
10101 - Pure mathematics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
AGRIS on-line Papers in Economics and Informatics
ISSN
1804-1930
e-ISSN
1804-1930
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
43-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85070398090