Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Úloha cukru ve včelařství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F19%3A81172" target="_blank" >RIV/60460709:41110/19:81172 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/244-247.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/244-247.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Úloha cukru ve včelařství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem příspěvku je poukázat na důležitost cukru pro odvětví včelařství, zejména z hlediska výživy včel. Nutriční potřeby včelstva se liší v závislosti na řadě faktorů (např. stáří včel, jejich zdravotní stav, dostupnost včelí pastvy). Výsledky některých výzkumů současně upozorňují nejen na nevhodnost krmení nerafinovaným cukrem nebo meziprodukty pocházejícími z výroby cukru, ale také na rizikovost a škodlivost hydroxymethylfurfuralu pro včely. Účinky krmného cukru jsou ve vědeckých studiích analyzovány ve vztahu k včelím produktům, výskytu patogenů, rozvoje včelstva atp. Roční náklady na zakrmení cukrem činí dle velikosti včelařského provozu cca 15-20 % z celkových nákladů, přičemž jedno včelstvo potřebuje před zimním obdobím zhruba 15 až 22 kg zásob s ohledem na geografické a klimatické podmínky daného regionu. Ve vztahu k problematice falšování medu je kladen důraz především na dobrou včelařskou praxi, jež má zamezit neúmyslnému smíchání cukru s medem v důsledku přemíry zásob krmiva ve včelstvu.

  • Název v anglickém jazyce

    Role of sugar in beekeeping

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper is to highlight the great importance of sugar to beekeeping, particularly to honey bee nutrition. The nutritional needs of the bee colony vary depending on numerous factors (e.g. age of bees, their health, availability of bee pasture). Some research results point out not only the unsuitability of feeding with unrefined sugar or sugar-derived by-products, but also the risk and harmful effects of hydroxymethylfurfural to honey bees. The impact of feeding sugar is analysed by some researchers in relation to bee products, pathogen incidence, bee colony development, and so on. According to the size of beekeeping operation, the annual cost of sugar feeding is about 15-20 % of the total cost, while one bee colony needs about 15 to 22 kg of fodder reserves before wintering, taking into account geographical and climatic conditions of the area. With regard to the issue of honey adulteration, the great emphasis is placed especially on good beekeeping practice to prevent unintentional mixin

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

    1805-9708

  • Svazek periodika

    135

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7-8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    244-247

  • Kód UT WoS článku

    000480305200004

  • EID výsledku v databázi Scopus